Tuovi Pulkkanen

OULAINEN Uudentalon kauppaa Oulaisten Petäjäskoskella ollaan purkamassa. Samalla kyläkuvasta katoaa merkittävä pala Petäjäskosken historiaa. Erkki Uusitalo rakensi kaupan vaimonsa Helvin kanssa vuonna 1959 ja se avattiin jouluksi. Sitä ennen kauppa toimi Uudentalon vanhalla puolella päätykamarissa. Uudentalon sekatavarakauppaa pidettiin nykyisellä paikallaan noin 25 vuoden ajan.

Edesmenneen kauppiaspariskunnan tytär Irmeli Männistö sanoo, että oman kaupan rakentaminen oli vanhempien pitkäaikainen haave. Kauppa oli aluksi pieni ja perheen oma tila rajoittui keittiöön ja kamariin. Myöhemmin kauppaa laajennettiin. Kauppaan tehtiin päätyvarasto ja myös yksityispuolta suurennettiin samalla. Kauppiaspari jäi eläkkeelle 80-luvulla ja kaupan puolesta tehtiin omaan yksityiskäyttöön isompi olohuone.

Männistö kasvoi veljensä Lassin kanssa kaupankäynnin keskellä. Lapsille oli aina tarjolla tekemistä.

–Aluksi saimme siivota ja järjestellä nappeja. Se oli tärkeä tehtävä, koska kaupassa myytiin irtonappeja. Kun olimme vähän kasvaneet, saimme punnita jauhoja ja sokereita kilon pusseihin. Lasten tehtävä oli myös juosta asioilla ja toimittaa pieniä tavaroita vanhoille ihmisille naapuriin. Me olimme aluksi pieniä kauppa-apulaisia, joiden vastuualue laajeni iän karttumisen myötä.

Männistö nauraa, että kesätyöpaikkaa ei koskaan tarvinnut hakea. Se oli kotona, ja työtä riitti aina.

Työtä riitti myös naapurin serkkupojalle. Jukka Kotkan koti oli Uudentalon vanhalla puolella ja äidin veljen kauppa on hänenkin ensimmäinen kesätyöpaikkansa.

Kotka ja Männistö muistelevat, että kauppa oli koko kylän keskus ja kokoontumispaikka. Sinne kokoontuivat kaikenikäiset ihmiset.

–Kyläkaupat olivat aikoinaan tärkeitä kiintopisteitä pienillä kylillä. Petäjäskoskellakin kauppoja oli kahta puolta jokea, koska kiinteää siltaa ei ollut ja kumpikin puoli tarvitsi oman kauppaliikkeensä, Kotka sanoo.

Männistö muistelee, että kaupassa oli tuoleja, joille ihmiset istahtivat vaihtamaan kuulumisia ostoksensa tehtyään.

–Siellä kerrottiin kuulumiset ja jaettiin ilot ja surut. Kauppaan tultiin kävellen, hevosella, pyörällä ja traktorilla. Kaupan pihalla ei näkynyt autoja kuin ihan viimeisinä vuosina.

Hauskana ja tärkeänä tapahtumana Männistön muistoissa on kaupan joulunäyteikkuna, joka oli koko kylän kiinnostuksen kohde.

–Teimme joka jouluksi äidin ja isän kanssa jouluikkunan ja ennen kuin se julkistettiin, muut lapset yrittivät koulussa kysellä meiltä millainen ikkunasta on tulossa. Me emme tietenkään voineet sitä kertoa.

Männistö kertoo, että kun vanhemmat aikoinaan muuttivat asumaan keskustaan, rakennus jäi kesäkäyttöön.

–Rakennus on sen ikäinen, ja siinä kunnossa, että olemme nähneet järkevämmäksi purkaa se pois ja siistiä paikka. Tontti jää omaan käyttöön ja varastorakennusta ei pureta, mutta muita suunnitelmia meillä ei paikan suhteen tällä hetkellä ole, Männistö kertoo.

Kaupan loppuminen oli kylälle iso menetys

Reino Paanasen perhe oli Uudentalon kaupan vakioasiakas ja muistaa kauppiaspariskunnan yritteliäinä ihmisinä.

–Yhdessä he hoitivat kauppaa, mutta enimmäkseen tiskin takana oli Helvi. Erkkihän ajoi myös taksia ja hoiti luottamustehtäviä, Paananen muistelee.

Kaupalla asioitiin usein ja ostamista 11 lapsen perheessä riitti. Vaikka koti oli toisella puolella jokea, renkkusiltaa pitkin se oli lähempänä kuin muut kaupat.

–Kyllä sieltä kaupasta löytyi kaikki. Jos jotain ei ollut, se tilattiin ja toimitettiin myöhemmin. Jos polkupyörän halusi ostaa, niin siitä tiedettiin merkki ja hinta. Saattoi siitä ehkä kuvakin olla, mutta tilaamalla niitäkin sai. Jotain rakennustarvikkeitakin kaupasta saattoi ostaa ja tilata.

Paananen toteaa, että heidän perheensä asioi kaupassa koko sen toiminnan ajan ja sen loppuminen tuntui aikoinaan isolta menetykseltä.

Tapio Hussan koti on aivan lähellä kauppaa. Hussa sanoo, että kauppa oli kaiken toiminnan keskipiste.

–Kaupassa oli lähialueen ainoa puhelin ja kaupassa hoidettiin myös puhelinasiat. Kaupan valikoima oli laaja, vaikka se ei ollut iso. Sieltä sai ruuan lisäksi rehut ja rakennustarvikkeet ja kauppaan tulivat myös meijeritilit siihen asti, kun ne tulivat rahana. Tilipäivänä mentiin kauppaan ja sieltä jaettiin jokaiselle kuuluva rahamäärä.


Kommentit (3)

  • Muistoja...

    Lämpimät muistot jo lähes syntymästä asti, sillä Erkin taksin kyydissä äitini meni minua synnyttämään. Lapsena kaupassa käydessä Erkki tai Helvi kantoi kassit pyörän sarviin, kun ei itse vielä jaksanut. Pyörä talutettiin sitten kotiin. Monet Helvin tarjoamat mehulasit taisi tulla naapurin lapsilla hörpättyä, kun jotain unohtui ja käytiin ” sisän kautta” kaupassa. Palvelu pelasi ja tavaraa löytyi todella monenlaista. Mitä ei ollut se tilattiin. Joulun lähestyessä hyllyiltä löytyi monenlaista mukavaa ja todella laadukasta tavaraa. Kaupassa kerättiin yhteislistoja niin hautajaisiin, häihin kuin syntymäpäiviään viettäville. Uudentalon puhelinta käytettiin niin kauan, kun taloihin omat laitettiin. Helvi ja Erkki olivat leppoisia ja kaupassa oli aina mukava asioida. Lauantait olivat ruuhkaisia ja silloin sai aina aamusella odotella vuoroaan. Maitotilit tulivat kauppaan ja maitotilipäivänä maksettiin ruoka-ja maatalouden ostokset. Siitä kiitoksena sai aina Helviltä tai Erkiltä karkkipussin. Mukavia ja ihania muistoja jäi Helvistä, Erkistä ja “Uuentalon” kaupasta.

  • Sari Myllykangas

    Lomilla mummuloissa olleena, toisella puolen jokea, oli ihana käydä kaupassa ja jännääkin. Muistan miten karkit oli tarjolla. Toisella puolella oli mm kankaita ja kaikkea kivaa. Jos en väärin muista, kihlalahja finlaysonin lakanakangasta saimme kolmen lakanan verran, valkoista, missä oli vaaleanpunaisia kukkia ja raitoja, joka kesti ja kesti.. Helvi oli mielestäni “hieno” nainen, maatalon tyttären silmissä. Siis ihania muistoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: