Vaalimatematiikkaa: Miksi valituksi voi tulla vähemmällä äänimäärällä?

Arkisto
Vaalimatematiikkaa: Miksi valituksi voi tulla vähemmällä äänimäärällä?
Anne Haapalainen

Kunnallisvaaleissakin käytössä oleva suhteellinen vaalitapa ei takaa ehdokkaan läpimenoa pelkästään henkilökohtaisten äänien perusteella. Tämän vuoksi valituksi voi tulla, vaikka olisi saanut vähemmän ääniä kuin toisen puolueen ehdokas.

Ratkaisevaa onkin koko puolueen tai mahdollisesti solmitun vaaliliiton kannatus.

Suhteellisen vaalitavan tulos lasketaan d´Hondtin menetelmällä. Kunkin puolueen tai vaaliliiton äänet lasketaan yhteen ja ehdokkaat asetetaan henkilökohtaisen äänimäärän mukaiseen järjestykseen. Eniten ääniä saanut saa vertausluvukseen ryhmittymän koko äänimäärän, toiseksi eniten saanut puolet äänimäärästä ja kolmanneksi tullut kolmanneksen.

Yksinkertaistetusti puolue tai vaaliliitto saa läpi saman osuuden ehdokkaista kuin sen osuus on kaikista annetuista äänistä. Esimerkiksi jos puolue on saanut 20 prosenttia äänistä, se periaatteessa saa 20 prosenttia jaettavista paikoista.

Vaalitavasta seuraa se, että jos äänestäjä ei tiedä tarkkaan, ketä haluaa äänestää, mutta on sen sijaan varma puolueestaan, hänen kannattaa periaatteessa äänestää edes jotakuta puolueensa listalta. Silloin ääni hyödyttää omaa puoluetta.

Mutta jos puolue on solminut vaaliliiton, äänestäjä ei pysty etukäteen arvioimaan, hyödyttääkö ääni lopulta omaa puoluetta lainkaan.

Suhteellisen vaalitavan etuna on pidetty sitä, että puolueen ääniharavan ansiosta valituksi voi tulla myös tuntemattomampikin ehdokas, jolla on lopulta enemmän annettavaa kuin julkkisehdokkaalla.

Vaalitapaa on myös kritisoitu: käytännössä liittoutumattoman pienpuolueen, jolla ei ole mahdollista ääniharavaa, on melko mahdotonta saada ehdokkaitaan läpi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: