Laura Seppä

OULAINEN Maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana. Identiteetistä ja asuinpaikasta heräsi paljon ajatuksia Oma paikka maailmassa -seminaarissa Oulaisissa viime viikolla. Suomen Kotiseutuliiton hallituksen jäsen, Kokkolan kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus muistutti, että muutosta on ollut ilmassa aina.

–Identiteettimme rakennusaineksista ainakin paikka ja yhteisöt ovat muutoksessa. Niin kai ne ovat aina olleetkin, ja kohtalaisen selväpäisiä suomalaisia täällä on kasvanut silti, Purontaus huomautti.

Selväpäisellä viitataan tässä yhteydessä identiteetiltään vahvoihin ja kypsiin yksilöihin. Tällainen ihminen tuntee pystyvänsä toteuttamaan itseään ja elää sopusoinnussa itsensä, valintojensa ja arvojensa kanssa.

–Kiihtyvän muutoksen maailmassa tällaiselle identiteetille luulisi olevan kysyntää. Vahvasta ja kypsästä identiteetistä löytyy myös joustavuutta ja muutostensietokykyä, Purontaus totesi.

Hänen mukaansa Suomen Kotiseutuliitto on kiinnostunut yksilön suhteesta asuinpaikkaansa, paikallisyhteisöjen toimivuudesta sekä asuinympäristöjen tilasta. Purontaus muistutti, että vaikka identiteetti on jatkuvassa liikkeessä, sen tiiviin ytimen muodostavat lapsuus ja nuoruus.

–Silti meillä voi olla elämämme aikana useita itseymmärrykseemme vaikuttavia kotiseutuja. 2000-luvulla ihminen muuttaa asuinpaikkakuntaansa todennäköisemmin kuin ehkä millään aikaisemmalla vuosisadalla. Yhä merkittävämpi osa muuttajista tulee muista kulttuureista, Purontaus sanoi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: