Vanha hirsirakentaminen elpyy Pyhäjoella virolaisvoimin

Maija Pylväs
Vanha hirsirakentaminen elpyy Pyhäjoella virolaisvoimin

Virolainen Valdur Hirv rakentaa kesäisin Pyhäjoella. Yhteiskuvassa myös vaimo Sirli sekä lapset Mattias ja Annabel.

Maija Pylväs

PYHÄJOKI Virolaista kädentaitoa. Sitä on nähtävillä monipuolisesti pyhäjokisten Aino ja Veli-Matti Tuuttilan joenrannassa sijaitsevassa pihapiirissä. Seitsemän vuotta sitten valmistuneen päärakennuksen lisäksi hirrestä on tehty esimerkiksi pihasauna ja grillipaikka. Tätä vanhaa hirsirakentamista on elvyttänyt virolainen Valdur Hirv, johon Veli-Matti Tuuttila on tutustunut Viron-matkoillaan.

Maija Pylväs
Veli-Matti Tuuttilan pihapiiristä löytyy jos jonkinlaista hirsirakennusta.

Veli-Matti Tuuttilan pihapiiristä löytyy jos jonkinlaista hirsirakennusta.

Hirv on tuonut osaamistaan Pyhäjoelle jo vuosikausia. Taitavalle ystävälleen Tuuttila onkin antanut tittelin "puukirurgi".

–Tämän päivän rakentamisessa ongelma on se, että rakennusten elinikä on monesti kovin lyhyt. Seitsemän vuotta vanhoja päiväkoteja puretaan ja isot rahat menevät kankkulan kaivoon. Tällaisella vanhanaikaisella rakentamisella pystyy antamaan 100 vuoden takuun ja jos hyvä katto on, niin kestää toiset 100 vuotta sen jälkeen, Tuuttila kertoo.

Maija Pylväs

Tällä hetkellä Tuuttiloiden pihalla on valmisteilla kuusikulmainen kesäasunto Tuuttilan pojalle, Ilkka Tuuttilalle. Rakennus on tarkoitus toimittaa kilometrin päähän merenrantaan. Veli-Matti Tuuttilan mukaan rakenteilla olevaa taloa nimitetään mutterimalliksi kuusikulmaisen muotonsa vuoksi. Lähtökohtaisesti talon on tarkoitus tulla kesäkäyttöön.

–Tämä on niin tukevasta puusta, että hyvin riittää, kun sisälle laitetaan yläkamiina ja uuni. Vähän enemmän puita kun polttaa, niin talvellakin kyllä pystyy käyttämään. Polttopuuta meillä talonpojilla vielä riittää metsissä.

Maija Pylväs

Sillä aikaa kun Hirv paiskii töitä, miehen perhe lomailee Pyhäjoella, muutaman sadan metrin päässä Tuuttiloiden kotoa. Käytössä on pieni, vanha omakotitalo ja vieressä puukirurgin rakentama hirsirakennus, jota Tuuttila kuvailee suomalaisen luhtiaitan parannelluksi versioksi.

Tuuttilat ovat harrastaneet kolmen vuoden ajan myös airbnb-majoittamista, joten kansainvälistä meininkiä tiluksilla riittää. Välillä istutaan iltaa porukalla kalaruokien ja eestiläisen musiikin parissa.

Maija Pylväs

Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: