Vapo pyrkii nopealla aikataululla teknisten hiilten kansainvälisille markkinoille– noin 200 työllistävä tuotantolaitos Haapavedelle, Ilomantsiin tai Seinäjoelle

Vapon oma kuva
Vapo pyrkii nopealla aikataululla teknisten hiilten kansainvälisille markkinoille– noin 200 työllistävä tuotantolaitos Haapavedelle, Ilomantsiin tai Seinäjoelle
Heli Nurkkala

HAAPAVESI Vapo hakee turpeeseen perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia perinteisen polttoainetuotannon rinnalle. Yritys tähtää nopealla aikataululla teknisten hiilten kasvaville kansainvälisille markkinoille.

Vapo suunnittelee investointia tuotantolaitokseen, joka tuottaisi turpeesta muun muassa aktiivihiiltä. Mahdollisia tuotantolaitoksen sijoituspaikkoja ovat Haapavesi, Ilomantsi ja Seinäjoki.

–Näillä paikkakunnilla on olemassa olevaa infraa sekä riittävät ja logistisesti hyvillä paikoilla sijaitsevat raaka-ainevarat, Vapolta todetaan.

Päätös tuotantolaitoksen rakentamisesta pyritään tekemään kuluvan vuoden aikana. Valmistuttuaan laitos työllistäisi noin 200 henkilöä jalostuksessa ja raaka-aineketjussa ja lisäksi rakennusvaiheessa satoja. Tarvittavien viranomaislupien saanti ja kaavoitustilanne vaikuttavat rakentamisaikatauluun. Mikäli rakentamaan päästään vuoden 2018 alkuvuoden aikana, tuotanto voisi alkaa jo vuonna 2019.

–Haapaveden laitoksen ympäristölupahakemus on juuri jätetty, Ilomantsin ja Seinäjoen hakemukset jätetään kesäkuussa. Hakemusten jättöjärjestyksellä ei ole merkitystä myöhempien valintojen kannalta. Lupaprosessin eteneminen on ensimmäisen sijoituspaikkakunnan valinnan kannalta tärkeää, Business Development Manager Mika Timonen Vapo Carbonsilta kertoo.

Vapo Ventures liiketoimintajohtaja Mia Suomisen mukaan Vapo Ventures on perustamassa tuotekehityslaboratoriota Jyväskylään sekä Carbons-hanketta ja muuta tuotekehitystä varten.

–Turve on monipuolinen raaka-aine, josta olemme kehittämässä jatkuvasti uusia tuotteita. Laboratoriota tarvitaan nopeuttamaan tuotekehitystä ja asiakkaiden tuotetestauksia. Uusien työntekijöiden rekrytointi on käynnissä, Suominen sanoo.

Tekniset hiilet ovat eri puhtausasteisiin jalostettua hiiltä. Teknisiä hiiliä valmistetaan maailmalla muun muassa öljyteollisuuden sivutuotteista, kivihiilestä, puusta ja kookospähkinänkuoresta. Vapo tähtää ensi vaiheessa Euroopan markkinoille. Vesi- ja ilmastopäästöjen puhdistustarpeet lisäävät kysyntää jatkojalostuksessa syntyvälle aktiivihiilelle.

–Markkina kasvaa Euroopassa vuosittain enemmän kuin yhden Vapon kaavaileman tuotantolaitoksen verran, Vapo Oy:n sidosryhmäjohtaja Sankelo sanoo.

Vapo vastaa, mitä tekniset hiilituotteet ovat?

Yleisesti ottaen tekniset hiilituotteet ovat nimensä mukaisesti eri puhtausasteisiin jalostettua hiiltä, joita käytetään muuhun kuin energian tuottamiseen. Teknisiä hiiliä ovat mm. hiilimusta, aktiivihiili ja hiilikuitu. Niitä käytetään esimerkiksi painovärinä, lisä- ja väriaineena kumi- ja muovituotteissa, adsorptiomateriaalina nesteiden ja kaasujen suodatukseen sekä hi-tech sovelluksina muun muassa grafeenina ja fullereenina.

Teknisiä hiiliä valmistetaan öljyteollisuuden sivutuotteista, kivihiilestä, puusta, turpeesta ja kookospähkinän kuoresta tai jostakin muusta orgaanista alkuperää olevasta raaka-aineesta. Vapo Carbons käyttää lähtöaineena ekologisesti tuotettua turvetta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: