Viimeisetkin eurot kiertoliittymää varten löytyivät ministerin avulla: Valtio maksaa koko lystin

Laura Seppä
Viimeisetkin eurot kiertoliittymää varten löytyivät ministerin avulla: Valtio maksaa koko lystin

Haapaveden keskustaan suunnitellun kiertoliittymän rahoitus on varmistunut. Valtio maksaa kiertoliittymän rakentamisen kokonaan.

Laura Seppä

Haapavedelle pitkään toivotun ja suunnitellun kiertoliittymän rahoitus on varmistunut. Valtio maksaa ABC:n risteykseen rakennettavan kiertoliittymän kokonaan.

–Kiertoliittymä tulee ehdottomasti tarpeeseen. Se on ollut vuosia kaupungin ykköshanke, joka parantaa liikenneturvallisuutta ja sujuvoittaa liikennettä. Risteyksessä on paljon esimerkiksi raskasta liikennettä, kansanedustaja Antti Rantakangas toteaa.

Rahoituksen saamisessa on ollut monenlaisia kiemuroita. Rantakangas teki kiertoliittymää koskevan talousarvioaloitteen valtiovarainvaliokunnalle viime vuonna. Eduskunta hyväksyi rahoituksen täysistunnossaan korvamerkittynä, eli toisin sanoen antoi tarvittavat rahat juuri Haapaveden kiertoliittymää varten.

–Kaiken kaikkiaan rahoitettiin yhdeksän hanketta korvamerkittyinä. Pienhankkeita varten tuli yhteensä kuusi miljoonaa euroa. Suurin niistä oli miljoonan euron hanke, Rantakangas kertoo.

Laura Seppä
Kiertoliittymä on ollut vuosien ajan Haapaveden kaupungin ajama ykköshanke.

Kiertoliittymä on ollut vuosien ajan Haapaveden kaupungin ajama ykköshanke.

Viime kesänä Haapaveden kaupungin edustajien vieraillessa ely-keskuksessa kävi ilmi, että kustannukset olivat nousseet, eivätkä eduskunnan myöntämät rahat riitäkään kiertoliittymän rakentamiseen. Ely-keskuksen laatima alustava 350 000 euron suuruinen kustannusarvio oli tarkentunut. Uusien laskelmien mukaan rahan tarve oli 440 000 euroa. Samassa yhteydessä ely-keskus esitti, että kaupunki maksaisi puuttuvat 90 000 euroa.

–Ely ei ollut valmis käyttämään niin sanotusta normaalista budjetista rahoitusta lainkaan, vaan lähti siitä, että kaupungin pitää laittaa rahaa hankkeeseen. En pitänyt sitä menettelyä oikeana. Annoin asian ministerin selvitettäväksi, Rantakangas huomauttaa.

Viime viikolla asia vihdoin ratkesi. Rantakangas kertoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin saaneen kirjallisen tiedon täydellisen rahoituksen järjestymisestä. Valtio maksaa kiertoliittymän kokonaan. Valtion kassasta lähtevät myös ne 90 000 euroa, joita ely-keskus oli kaupungilta vailla.

–Ministeri ratkaisi asian ja joutui käyttämään vahvaa otetta. Ely-keskus on toimivaltainen viranomainen alueella, ja se piti kiinni siitä, että kaupungin rahaa tarvitaan. Liikenneministeriö ja liikennevirasto ohjaavat elyä, ja ministeri joutui käyttämään asiassa ohjausvaltaa, Rantakangas kertoo.

Laura Seppä
ABC:n risteykseen tuleva kiertoliittymä parantaa muun muassa liikenneturvallisuutta ja sujuvoittaa liikennettä.

ABC:n risteykseen tuleva kiertoliittymä parantaa muun muassa liikenneturvallisuutta ja sujuvoittaa liikennettä.

Haapavetiset saavat valmistautua poikkeuksellisiin liikennejärjestelyihin risteysalueella todennäköisesti vielä tämän vuoden puolella. Eduskunnan myöntämä rahoitus koskee tätä vuotta. Rantakangas on sitä mieltä, että käytännön toimet täytyy aloittaa tänä vuonna, koska korvamerkityt rahat ovat valtion tämän vuoden budjetissa.

–Se tarkoittaa, että pitäähän se hanke aloittaa. Suunnitelmat ovat valmiina ja luvat ja kaikki. Asia on ollut vaiheessa turhankin pitkään. Tämä oli harmillisen pitkä prosessi, Rantakangas huomauttaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: