Viljelijälle helpommaksi: Syysilmoitus onnistuu netin kautta

Arkistokuva: Susanna Tikkanen
Viljelijälle helpommaksi: Syysilmoitus onnistuu netin kautta

Pyhäjokialuetta ilmasta kuvattuna.

Viljelijät voivat ilmoittaa Vipu-palvelussa lohkot, joilla toteutetaan ympäristökorvauksen toimenpiteitä lietelannan sijoittaminen peltoon, ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen tai peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys. Ympäristökorvauksen syysilmoituksen voi tehdä Vipu-palvelun sähköisessä asioinnissa lokakuun loppuun asti.

Syysilmoituksen teko on tänä vuonna aiempaa helpompaa, sillä lohkon lannoitetiedot voi kopioida muille lohkoille. Viljelijän keväällä ilmoittamat lohkotiedot ovat Vipu-palvelussa valmiina käyttöön. Myös tarvittavat liitteet voi nyt lähettää Vipu-palvelun kautta pdf-muodossa.

Ilmoitusta ei tarvitse tehdä lietelannan sijoittaminen peltoon- ja ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen -toimenpiteistä, jos lannoitetta ei ole levitetty.

Vuonna 2015 ympäristökorvaukseen sitoutuneiden viljelijöiden on tehtävä peltomaan laatutesti vuoden 2018 huhtikuun loppuun mennessä. Vaatimus on yksi viisivuotisen ympäristösitoumuksen ehdoista. Viljelijöiden on tehtävä laatutesti yli 0,5 hehtaarin peruslohkoista, jotka ovat maankäyttölajiltaan peltoa. Arvioitavina laatutestissä ovat viimeisimmässä tukihaussa ilmoitetut peruslohkot.

Peltomaan laatutestissä viljelijän on arvioitava esimerkiksi kasvuston tasaisuutta, sade- tai kasteluveden imeytymistä maahan, maan muokkautuvuutta, pellon ojitusta ja viljelykierrossa olevien syväjuuristen tai monivuotisten kasvien monipuolisuutta. Listaus kaikista peltomaan laatutestissä arvioitavista asioista on luettavissa mavi.fi-sivustolla.

Viljelijät voivat palauttaa laatutestin Vipu-palvelussa lokakuusta alkaen. Maaseutuvirasto tiedottaa palautusajan alkamisesta heti, kun se on varmistunut. Laatutesti kannattaa palauttaa määräaikaan mennessä, sillä myöhässä palautettu laatutesti vähentää ravinteiden tasapainoisen käytön korvausta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: