Viljelijät Vipuun: Lohkomuutokset aloittavat tukihaun

Arkistokuva: Susanna Tikkanen
Viljelijät Vipuun: Lohkomuutokset aloittavat tukihaun
Toimitus

Viljelijät voivat tehdä peruslohkomuutoksia ja ilmoittaa kasvulohkotietoja. Mahdollisuus avautui huhtikuun alkupäivinä. Lohkomuutokset kannattaa tehdä verkkoasiointipalvelu Vipussa huhtikuun loppuun mennessä, jolloin lopulliset peruslohkot ovat käytettävissä tukien hakua varten.

Peruslohkomuutoksiin kuuluvat lohkojen yhdistäminen ja jako sekä uusien lohkojen luonti. Muutokset tehtyään viljelijä voi ilmoittaa kasvit kasvulohkoille.

Jos peruslohkolla on useampi kuin yksi kasvulohko, viljelijän on piirrettävä kasvulohkojen rajaviivat. Kasvulohkojen pinta-alat muodostuvat kartalle piirrettyjen rajojen mukaan. Tuet maksetaan pinta-alojen perusteella, joten kasvulohkojen rajaviivat on tärkeää piirtää oikein. Viime vuonna piirretyt kasvulohkorajat ovat viljelijän apuna kasvulohkojen piirtämisessä.

Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiset neuvovat viljelijöitä Vipu-palvelun käytössä virka-aikana. Maaseutuelinkeinoviranomaiset käsittelevät myös viljelijöiden tekemät lohkomuutokset. Kun viljelijä on tehnyt peruslohkomuutokset, hän voi seurata käsittelyn tilannetta Vipu-palvelussa.

Tukihakemuksia viljelijät pääsevät lähettämään Vipu-palvelun sähköisessä asioinnissa toukokuun alkupuolella, jolloin käytettävissä ovat myös Vipuneuvojan tarkisteet. Tukien hakuaika päättyy 15.6., joka on myöhäisin EU:n sallima hakupäivä.

Vuoden 2017 viljelijätukien hakuopas on julkaistu Maaseutuviraston verkkosivustolla osoitteessa www.mavi.fi/hakuopas. Hakuopas koostuu tuenhakijan perusoppaasta ja tukioppaasta. Perusopas sisältää yleisiä tietoja tukihausta, ja tukioppaassa kerrotaan viljelijätukien yksityiskohtaiset ehdot. Hakuoppaan liitteissä on lisäksi hyödyllistä tietoa esimerkiksi hallinnan siirroista, tukitasoista ja kasvilajeista.

Maaseutuvirasto postittaa viljelijöille huhtikuun puolivälissä yhteenvedon maatilan lohkotiedoista sekä tilalla voimassa olevista sitoumuksista, sopimuksista ja osallistumisilmoituksista. Yhteenveto maatilan tiedoista on viljelijän käytettävissä myös Vipu-palvelussa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: