Voittajatarinassa kysyttiin: "Miksi mummon piti lähteä pois, kun mummo muuttui hauskaksi?"

Kärsämäellä pidetty tarinaniskennän SM-voitto meni Helsinkiin.

Sirpa Kortet
Voittajatarinassa kysyttiin: "Miksi mummon piti lähteä pois, kun mummo muuttui hauskaksi?"

Tiina Varpiola, Esko Vepsä ja Aulis Kytömäki.

Sirpa Kortet

KÄRSÄMÄKI Suomi on saanut uuden tarinaniskijän. Suomen mestaruudesta mitteli tänä vuonna kymmenen finalistia Kärsämäellä pidetyillä elämäntarinafestivaaleilla. Oman mummonsa tarinaa monipuolisesti kertonut helsinkiläinen Esko Vepsä vetosi tuomaristoon eniten. 77-vuotias Vepsä nosti esille sukunsa tarinan, jossa päähenkilönä on hänen mummonsa.

Viipurin vankilassa syntynyt nainen oli reipasliikkeinen humoristi, mutta hän osasi olla myös tiukka. Rentomielisyys pääsi valloilleen silloin, kun mummo Vepsän sanojen mukaan otti vähän "napanderia". Tuolloin pikkupoikana mummoaan katsellut Vepsä ihmetteli, miksi hauskaksi muuttunut mummo lähti aina pois kotoa, kun jutut ja käyttäytyminen muuttuivat vapaimmiksi. Aikuiset kun eivät oikein tykänneet mummon tyylistä viettää hauskaa elämää.

Tästä näkökulmien monipuolisuudesta tuomarit antoivat erityisen myönteistä palautetta voittajalle. Tuomaristo piti Vepsän tarinaa ehjänä kokonaisuutena.

Toiseksi tarinaniskennässä sijoittui Eskilstunassa asuva Aulis Kytömäki. Hän kertoi omakohtaisen tarinan kotisaunan lämmittämisestä ja siitä, kuinka oli lähellä, ettei koko sauna palanut. Vaimonsa kanssa suoritetut sammutuspuuhat näyttivät naapurin silmiin eriltä kuin todellisuudessa, mistä puolestaan lähti juttu leviämään jo tuttavillekin. Väärinkäsitykset saatiin oiottua ja sauna pelastettua liekkimereltä. Kytömäki valittiin myös yleisön suosikiksi. Siitä muistoksi hän sai kärsämäkisen taiteilija Juho Yli-Posson tekemän reliefin.

Kontiolahdella asuva Tiina Varpiola sijoittui tarinaniskennän kisassa kolmanneksi. Kissojen yö -nimisellä tarinallaan Varpiola toi yleisölle kuultavaksi sattumuksia rokkitapahtuman jälkeen. Yöllinen tekstiviesti ystäviltä laukaisi miltei poliisioperaation eräälle kesämökille, kun väärinkäsityksien myötä nuoret naiset pelkäsivät väkivaltaisuuksia. Tapahtumien taustalla oli kuitenkin taloon luikahtanut vieras kissa, joka oli saanut kissojen välisen tappelun aikaiseksi.

Finaalissa tarinansa kertoi yhteensä kymmenen henkilöä. Heidät on valittu aluekarsintojen kautta. Aluekarsinnoista yhdeksän on pidetty Suomessa, yksi Ruotsissa. Tarinaniskennän Suomen mestari valittiin nyt 16. kerran.

Tuomaristossa olivat Kari Krapu, Pentti Stranius, Ritva Ikola, Keijo Isola ja Aino Jussila.

Voittajakolmikko palkittiin rahapalkinnoin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: