Aakon toive on to­teu­tu­nut – so­ke­ri­top­pa löysi paik­kan­sa Pusan kaup­pa­mu­seon hyl­lyl­tä

Pusan kauppamuseon hyllylle tiensä löytänyt kartionmallinen toppa painaa pari-kolme kiloa. Sokerin pienimiseen oli kaupoissa entisaikaan sokerikirves, kodeissa giljotiini tai sokerisakset. Rupattelun lomassa Jouko Aakko saattaa laittaa gramofoniin rahisevan savikiekon pyörimään. Hän on soittanut ihmisille muun muassa Säkkijärven polkkaa.
Pusan kauppamuseon hyllylle tiensä löytänyt kartionmallinen toppa painaa pari-kolme kiloa. Sokerin pienimiseen oli kaupoissa entisaikaan sokerikirves, kodeissa giljotiini tai sokerisakset.
Pusan kauppamuseon hyllylle tiensä löytänyt kartionmallinen toppa painaa pari-kolme kiloa. Sokerin pienimiseen oli kaupoissa entisaikaan sokerikirves, kodeissa giljotiini tai sokerisakset.
Kuva: Jouko Aakko

Vuodet ovat täyttäneet Jouko Aakon toiveet jo useampaan kertaan. Aakko pitää Haapaveden Vattukylällä Pusan kauppamuseota, joka on kuin tuulahdus menneiltä ajoilta, varsinainen vanhojen aarteiden ihmemaa. Aakko on haalinut kauppaan kaikkea sellaista, mitä vanhan ajan kaupoissa myytiin. Vuonna 2008 hän kertoi Pyhäjokiseudulle toiveestaan saada kauppaan vielä jonain päivänä aito sokeritoppa.

– No, niitä on tullut montakin, kaikkiaan seitsemän. Ne ovat kaikki aivan oikeita, aitoja sokeritoppia, Aakko iloitsee.

Viimeisin toppa saapui tässä kuussa Pietarsaaresta. Aakko sai aarteen Espoossa asuvalta Erik Romarilta, joka on Aakon kesämökkinaapuri Haapavedellä. Romar oli saanut topan Pietarsaaressa asuvalta isältään toimitettavaksi Pusan kauppamuseoon. Erikin isä oli puolestaan saanut topan kaveriltaan, vuorineuvos Björn Mattssonilta, joka oli pitkäaikainen Suomen Sokeri Oy:n toimitusjohtaja.

– Sokeri oli ennen ylellisyystuote. Se on maksanut paljon. Kun mentiin kauppaan, ostettiin tarpeellista, kuten lamppuöljyä, Aakko sanoo.

Pusan kauppamuseoon saapuu kävijöitä milloin mistäkin. Aakko näyttelee heille paikkoja ja rupattelee.

– Mielelläni kerron kaikista asioista. Ihmiset kuuntelevat, että näinkö se on ollut. Ei niillä ole menneisyydestä kuin utuinen kuva, Aakko huomauttaa.