Katso video: Jää­tans­si­näy­tök­sen kooste Ou­lais­ten esi­tyk­ses­tä

Vaalikone auttaa valinnassa: Vertaa nä­ke­myk­siä­si eh­dok­kai­den aja­tuk­siin

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ään­ten­las­ken­taa odot­ta­nut Pek­ka­la: "Ih­mis­ten mie­les­sä ovat jul­ki­set pal­ve­lut ja lähellä olevat asiat"

Outi Pekkalan (vas.) vaalivalvojaisissa Haapavedellä jännitettiin eduskuntavaalien tuloksia. Outi Pekkala oli ennakkoäänten tultua julki varovaisen hyvillä mielin esimerkiksi siitä, etteivät Perussuomalaiset näyttäisi saavan niin suurta menestystä kuin oli ehkä ennakoitu. Outi Pekkalan vaalivalvojaisissa seurattiin tarkasti tuloslaskennan edistymistä.
Outi Pekkalan (vas.) vaalivalvojaisissa Haapavedellä jännitettiin eduskuntavaalien tuloksia.
Outi Pekkalan (vas.) vaalivalvojaisissa Haapavedellä jännitettiin eduskuntavaalien tuloksia.
Kuva: Laura Seppä

Haapavetinen kansanedustajaehdokas Outi Pekkala (vas.) kokoontui kannattajiensa kanssa jännittämään eduskuntavaalien tuloslaskentaa Ruustinnanhoviin. Kun ensimmäiset ennakkoäänten tulokset läjähtivät television näytölle, reaktiot olivat varovaisen iloisia. Iltakymmenen tilanteen perusteella Vasemmistoliitto näyttäisi saavan Oulun vaalipiirissä läpi kolme ehdokasta, ja lisäpaikkoja nykytilanteeseen verrattuna yhden.

Ennalta käsin Pekkala ei halunnut ennustaa, millaista tulosta voisi valtakunnallisesti katsottuna olla tulossa. Eniten häntä mietitytti Perussuomalaisten tilanne.

– Heillä on maailmankatsomus niin erilainen kuin minulla. Se pelottaa. Mutta en osaa veikata, voi käydä aivan mitä hyvänsä, hän totesi.

Oman mielenkiintonsa vaalituloksen seurantaan tuo hänen mielestään siikajokisen Markus Kuotesahon tilanne.

– Se on varma, että hän tulee saamaan ääniä, Pekkala pohtii.

Eniten hän toivoo sitä, että sosiaalidemonraatit, vasemmisto ja vihreät pärjäisivät. Väistyvän hallituksen antama kyyti on ollut Pekkalan mukaan kylmää.

– En halua sellaista jatkoa. Kyynel tulee silmäkulmaan, kun miettii vaikka sosiaaliturvan tasoa ja esimerkiksi pienituloisten eläkeläisten tilannetta, Pekkala toteaa.

Iltakymmenen jälkeen vaalien tuloslaskenta näytti siltä, että Pekkalalla oli ääniä kasassa kaikkiaan 400. Vasemmiston ehdokkaista oli Oulun vaalipiirissä kerännyt seuraavaksi eniten ääniä Jouni Jussinniemi, jonka saalis oli siinä vaiheessa 1072 ääntä. Edellä olivat myös Anne Huotari, Miikka Kortelainen sekä Risto Kalliorinne.

Omasta kampanjastaan Outi Pekkalalle jäi myönteinen olo.

– Olen saanut tukea ajatuksilleni ihmisiltä. Heillä on halu muutokseen. Kampanja on ollut nousujohteinen. Ihmisten mielessä ovat julkiset palvelut ja se, miten ne toimivat. Ei siellä puhuta ilmastosta eikä työllisyysasteesta. Ihmisiä liikuttavat heitä lähellä olevat asiat, Pekkala huomauttaa.

– Maahanmuutostakin on keskusteltu. Siihen liittyvät kysymykset ovat tärkeitä. Syntymäpaikalla ei ole merkitystä. Meitä on joka lähtöön sekä Suomessa että ulkomailla, Pekkala toteaa.