Ar­bo­re­tum odottaa uusia toi­mi­joi­ta, Py­hä­joel­la oleva näh­tä­vyys kaipaa uusia yl­lä­pi­tä­jiä

Maijalat haluaisivat luopua Ylimattilan arboretumista. Kunnan nähtävyys kaipaa ylläpitäjiä.

Ylimattilan Arboretumin Pyhäjoen Parhalahdella kesä on kävijöiden puolesta ollut ehkä vilkkain koko 10-vuotisen historiansa aikana. Vapaaehtoisvoimin toimiva Eva ja Arvo Maijalan omistama ja perustama puulajipuisto, eli arboretum kaipaa nyt kuitenkin uusia ylläpitäjiä ja jopa omistajia.

Eva Maijala kertoo, että he ovat tarjonneet arboretumia myös Pyhäjoen kunnalle lunastettavaksi. Kunnanjohtaja Matti Soronen kuitenkin sanoo, että kunta toivoisi alueen jatkuvan kolmannen sektorin vastuulla. Kunnalla ei toistaiseksi ainakaan ole suunnitelmia puiston lunastamiseen.

Soronen tunnistaa ikääntyvien omistajien ongelmat ja arvostaa puiston eteen tehtyä työtä. Kunnalta on myös avustettu alueen kunnossapitoa sekä työpanoksella, että rahallisesti,

Eva Maijala kertoo olevansa 74- ja hänen puolisonsa Arvo Maijala on 78-vuotias. Kun he aikoinaan puulajipuiston perustivat, he toivoivat ympäristöön kehittyvän vapaaehtoisten joukon, joka olisi apuna. Nyt muutkin vapaaehtoiset ovat ikääntyneet, eikä nuoria ole saatu tilalle. Tervetuloa Pyhäjoelle hankkeesta on käyty puistoon tutustumassa. Arboretumin taustalla on Parhalahden Puutarhayhdistys, jonka jäsenmaksuilla tuetaan puiston hankintoja.

Soronen pohtii, olisiko toiminta lähellä 4H- toimintaa.

– Myös kuntaan muuttavat nuoret ihmiset voisi innostuttaa asiaan, hän miettii.

– Joka tapauksessa puiston ylläpito on tavalla tai toisella turvattava, Soronen painottaa.

Maijala kertoo, että alueella on myös kaksi rakennuspaikkaa, joita he alkavat markkinoida rakennusliikkeille.

Arboretumin vieressä olevat tontit olisivat ainakin kauniilla paikalla.

Alueelle on vapaapääsy ja halukkaat voivat kirjata käyntinsä vieraskirjaan. Tänä kesänä käyntejä on kirjattu 500, kun aikaisimpina niitä on ollut 300 – 400. Maijala sanoo, että kirjautuneiden lisäksi alueella on käynyt satoja muitakin.

Puistossa on mm. noin 102 puuljia, 179 pensaslajia,18 köynnöslajia sekä noin 600 perennaa. Alueella on ryhmät mm. eri koivulajeille, havuille, pihlajille, havu-pensaille, ruusu- ja koristepensaille, köynnöksille, perennoille, omenapuutarha ja pieni hyötytarha. Hyötytarhassa on eri herukkalajeja. Arboretumille on kerätty pääasiassa sellaisia kasveja, jotka menestyvät Pyhäjoen alueella ja sen ympäristössä. Noin 30 eri lajia on I-III vyöhykkeen kasveja.