Bas­so­ba­ri­to­ni Henri Uu­si­ta­lo astuu pit­käs­tä aikaa yleisön eteen

Henri Uusitalo on laulanut useita oopperarooleja. Hän laulaa myös orkestereiden ja kuorojen solistina. Lappeenrannan laulukilpailuissa hänet äänestettiin yleisön suosikiksi viime vuonna. Pianisti Mirva Helske on toinen konsertin esiintyjistä. Ohjelmassa on sekä kotimaisten että ulkomaisten säveltäjien teoksia, muun muassa Oskar Merikantoa ja Franz Schubertia.
Henri Uusitalo on laulanut useita oopperarooleja. Hän laulaa myös orkestereiden ja kuorojen solistina. Lappeenrannan laulukilpailuissa hänet äänestettiin yleisön suosikiksi viime vuonna.
Henri Uusitalo on laulanut useita oopperarooleja. Hän laulaa myös orkestereiden ja kuorojen solistina. Lappeenrannan laulukilpailuissa hänet äänestettiin yleisön suosikiksi viime vuonna.

Monta kuukautta hurahti ilman, että haapavetislähtöinen bassobaritoni Henri Uusitalo olisi kiivennyt esiintymislavalle. Maaliskuussa Suomen kansallisoopperassa ehti toteutua kaksi esitystä Mozartin säveltämästä Don Giovannista, jossa Uusitalo eläytyi sulhasen, Masetton rooliin. Sitten iski korona, ja kalenteri tyhjeni.

Täyttynyt se ei ole vieläkään, mutta pitkän paussin jälkeen Uusitalo musisoi taas yleisön edessä Oulaisten seurakuntakodissa tämän viikon keskiviikkoiltana.

Tulkintaa laulaja hakee monista näkökulmista. Vaikka esityskielenä olisi oma äidinkieli, teksti voi olla kimuranttia. Näin on asianlaita esimerkiksi Oulaisissa kuultavassa Oskar Merikannon Haudoilta-sarjassa.

– Siinä käytetään vaikeaa kieltä. Mitään ei sanota suoraan. Laulut ovat runoja. Jokaisella on oma tulkintansa siitä, mistä runo kertoo, Uusitalo toteaa.

Oulaisissa kuullaan maistiaisia myös Franz Schubertin Schwanengesang-sarjasta. Mukana on myös viikinkiteemaa sekä Merikannon ikivihreä Merellä.

– Harva tietää, että siitä on olemassa kaksi eri versiota. Nyt kuullaan pidempi, harvinaisempi versio, jossa on todella kaunis keskiosa, Uusitalo toteaa.

Loppuvuodelle ovat tiedossa ainakin Matteus Passion esitykset Ylivieskassa ja Kokkolassa. Uusitalo jatkaa myös laulumusiikin maisterin opintojaan Sibelius Akatemiassa oopperalaulaja Kristjan Mõisnikin johdolla.

– Suuntaan katseen siihen, millaisia mahdollisuuksia on päästä ulkomaille esimerkiksi johonkin oopperastudioon tai oopperataloon. Se on nyt hyvin epävarmaa koronan takia. Prosessi on ylipäänsä monimutkainen, Uusitalo huomauttaa.

Aiemmin häntä ovat opettaneet muun muassa Marita Kaakinen sekä oopperalaulajat Aki Alamikkotervo ja Jaakko Ryhänen. Uusitalo on osallistunut basso Mika Kareksen ja bassobaritoni Juha Uusitalon mestarikursseille.

Uusitalo on valmistunut Centria-ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi vuonna 2014 pääaineenaan viulu sekä laulumusiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta viime joulukuussa.

Uusitalo on laulanut useita oopperarooleja Sibelius-Akatemian, Helsingin oopperayhdistyksen ja Suomen Kansallisoopperan tuotannoissa. Takana ovat muun muassa Peter Quincen rooli Brittenin säveltämässä Midsummernights Dream-teoksessa, Publion rooli Mozartin säveltämässä La clemenza di Titossa, Monteronen rooli Verdin säveltämässä Rigoletossa, vanginvartijan rooli Puccinin Toscassa, Leupoldin ja Suruairuen roolit Pacius'n Die Loreleyssä ja palvelijan rooli Massenet'n Thais-teoksessa.

Henri Uusitalo laulaa myös orkestereiden ja kuorojen solistina. Lappeenrannan laulukilpailuissa hänet äänestettiin yleisön suosikiksi viime vuonna.

Oulaisten konserttiin on vapaa pääsy. Kyseessä on Oulaisten Musiikkiviikkojen etkokonsertti, joka on myös osa Oulaisissa järjestettävää Kesäillan säveliä 2020-sarjaa.

Konsertissa esiintyy Uusitalon ohella joensuulaislähtöinen pianisti Mirva Helske. Hän on opiskellut maisterinopintonsa Viron musiikkiakatemiassa Ivari Iljan johdolla ja Sibelius-Akatemiassa Eero Heinosen, Ilmo Rannan ja Niklas Pokin johdolla. Helske on tehnyt laulusäestyksen, solistisen pianon ja instrumenttipedagogiikan maisterintutkinnot vuosien 2012 ja 2017 välillä Tallinnan ja Helsingin väliä seilaten.

Esiintyvänä taiteilijana Mirva Helske on keskittynyt kamari- ja liedmusiikkiin. Viime vuosina Helske on laajentanut ohjelmistoaan enenevissä määrin oopperaan, sillä häntä kiehtovat ohjelmalliset ja dramatisoidut konserttikokonaisuudet. Mirva Helske on kysytty pianisti laulumusiikin konsertteihin ja hän onkin konsertoinut aktiivisesti muusikkokollegoiden kanssa Suomessa, Virossa, Ruotsissa ja Itävallassa muun muassa erilaisissa laulukilpailuissa ja musiikkifestivaaleilla. Helske on vieraillut soittajana myös Joensuun kaupunginorkesterin ja Mikkelin kaupunginorkesterin konserteissa ja toimii toisinaan cembalistina barokkikonserteissa. Vuosina 2018-2020 hän on myös toteuttanut Mikkelissä "Mirvan enkelit" -nimistä laulumusiikin konserttisarjaa.

Konserttiesiintymisien lisäksi Mirva Helske hoitaa Mikkelin musiikkiopiston säestäjän tointa. Konsertoinnin myötä Helske on tuottanut useita konserttisarjoja ja -kiertueita, ja kesäisin hän työskentelee muun muassa Mäntän musiikkijuhlien tuotantotiimissä. Helskeen toteuttamia konserttihankkeita ovat tukeneet muun muassa Suomen kulttuurirahasto, Taiteen Edistämiskeskus ja Archimedes-säätiö.