Mainos: Tilaa pai­kal­li­set pu­heen­ai­heet vuo­dek­si, saat kaksi kuu­kaut­ta kaupan päälle! Tee Py­hä­jo­ki­seu­dun tilaus tästä.

Eläy­ty­mis­tä kyy­ne­liin saakka – Elämän nak­ke­le­mis­ta haas­teis­ta sel­viy­tyy in­hi­mil­li­syy­del­lä

Teatteriryhmä Lipstikan näytelmä Ihmisellinen mies nähdään Kulttuurikeskus Kirnussa. Pääosassa Raine Kukkiaa esittää Katariina Anttila (vasemmalla) ja tämän ex-vaimoa Pia Varuhin-Palo. Kirnun näyttämöllä Sannukka Lumiaho, Jiri Björn ja Hanna Tervoja. Roolisuorituksissa mennään syvälle saakka, jopa kyyneliin asti.
Teatteriryhmä Lipstikan näytelmä Ihmisellinen mies nähdään Kulttuurikeskus Kirnussa. Pääosassa Raine Kukkiaa esittää Katariina Anttila (vasemmalla) ja tämän ex-vaimoa Pia Varuhin-Palo.
Teatteriryhmä Lipstikan näytelmä Ihmisellinen mies nähdään Kulttuurikeskus Kirnussa. Pääosassa Raine Kukkiaa esittää Katariina Anttila (vasemmalla) ja tämän ex-vaimoa Pia Varuhin-Palo.
Kuva: Laura Seppä

Ei mene aina putkeen ihmisen elämä, vaikka kuinka yrittää. Tämän saa kokea kuusikymppinen Raine Kukkia (Katariina Anttila), kun elämä heittelee useammalla rintamalla.

Avioliiton mentyä karille Raine havahtuu siihen, kuinka erilaiset muistot voi kahdelle ihmiselle jäädä. Ex-vaimo (Pia Varuhin-Palo) patistaa Rainea uudistumaan, elämään ja unelmoimaan.

Työttömäksi kunnan henkilöstösihteerin paikalta jäänyt Raine heittäytyy hakemaan hommia bisnesmaailmasta. Nöyrä ja hyväsydäminen mies on raadolliseen menoon lopulta liian kiltti ja joutuu myös maksamaan siitä.

Edessä on lisäksi muutto kaupungin sykkeeseen. Entiseen elämään jäävät hyvä elintaso ja rakkaat tomaattiviljelmät. Raine pääsee kuitenkin lähemmäksi poikaansa ja tämän perhettä, jopa osaksi heidän elämäänsä, mikä ei suju aivan vaivattomasti.

– Ei voi tunkeilla, vaikka ikävöikin, aikuista ihmistä. Virheitä varmaan tullut tehtyä, Raine toteaa pohtiessaan, voisiko pojan luona käydä, kun vihdoin asuu samassa kaupungissa.

Säntillinen mies vaikuttaa olevan haasteiden edessä hieman eksyksissä. Hän ei kuitenkaan anna periksi vaan pyrkii voittamaan vastoinkäymiset iloisella elämänkatsomuksella.

Omalla vähäeleisellä tyylillään Raine on ihmisille läsnä, sekä tutuille että oudommille. Hän jättää kohtaamiinsa ihmisiin suuremman jäljen, kuin saattoi kuvitellakaan. Elämän viisaus ja kyky kuunnella huolia ulottuu jopa sukupolven yli angstiseen nuoreen (Sannukka Lumiaho) saakka.

Ihmisellisen miehen kohtauksissa riittää elämän ulottuvuuksia. Päähenkilön tarina on oululaisen teatteri-ilmaisun ohjaajan Hanna Hautalan mukaan vahva.

– Koen sen niin, että ehkä me voisimme herätä huomioimaan enemmän kanssaihmisiä. Olemme kaikki tärkeitä yhdessä, vaikka yksilöitä ollaankin. Egoismia on paljon, Hautala huomauttaa.

Teatteriryhmä Lipstikka alkoi työstää Sirkku Peltolan käsikirjoittamaa näytelmää Kulttuurikeskus Kirnussa Haapavedellä viime keväänä.

– Tässä on realismia ja draamaa. Jokaisella on oma rooli, mihin keskittyä, Hautala toteaa.

Lipstikan sakkia hän kehuu ihanaksi. Teatteriryhmä on jauhanut aineksia näyttämölle yhdessä jo vuosia. Roolisuorituksista huokuu tälläkin kertaa paljon tarttumapintoja.

– Moni löytää yhtäläisyyksiä omasta elämästä, ja näytelmä voi tulla lähellekin, Hautala kertoo.

Rauhallisessa rytmissä etenevää näytelmää ehtii katsomossa ajatella. Näyttämöllä purkaa turhautumistaan vaativa vaimoihminen (Hanna Tervoja). Holisminhuuruinen ja liian lähelle tuppautuva vuokraisäntä (Kari Jääskelä) on puolestaan Rainelle monissa hetkissä ainoana seurana. Pojassa (Jiri Björn) on tietyllä tapaa paljon samaa kuin isässään. Inhimillinen mies yrittää kovasti olla isä ja puoliso ja pitää myös isänsä puolia. Asiakas (Outi Toivola) ei päästä kotiinsa tullutta myyntitykkiä helpolla. Rainen pomo (Marjo Tuovila) liitää pintaa hengästymistahtiin saakka. Pomon pomolta (Tapio Rautio) taas ei heru lainkaan sääliä.

– Teatterin tarkoitus ja tehtävä on kokonaisvaltainen viihtyminen. Se voi myös koskettaa ja sivistää. Toivoisin, että jonkinlainen uusi näkökulma heräisi. En vaadi sitä, sillä jokaisella on oma tapansa katsoa, mutta toivoisin, että tämä voisi jotenkin avartaa, Hautala sanoo.

Kaksi tuntia kestävän näytelmän valoista ja äänistä huolehtivat Mika Lumiaho, Tapio Rautio ja Sauli Saastamoinen. Lavastus ja puvustus ovat työryhmän käsialaa. Tuotannosta vastaavat Jokihelmen opisto ja Teatteriryhmä Lipstikka.

Ensi-ilta on lauantaina 19.1. klo 19. Muut esitykset: pe 25.1. klo 19, la 26.1. klo 19, su 27.1. klo 16, pe 1.2. klo 19 ja la 2.2. klo 19.