Kannattaa osallistua: Ke­säi­sen va­lo­ku­va­kil­pai­lun satoa: Missä sinä luet Py­hä­jo­ki­seu­tua?

Latauksia tehty jo paljon: So­vel­lus Py­hä­jo­ki­seu­dun lu­ke­mi­seen on nyt valmis –Näin hel­pos­ti lataat sen kän­nyk­kää­si

En­nä­tys­mää­rä maa­ti­lo­ja on siir­ty­mäs­sä luomuun Poh­jois-Poh­jan­maal­la

Tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla ennätysmäärä maatiloja on siirtymässä luomuun. Eviran arvion mukaan luomuun on siirtymässä lähes 50 uutta maatilaa, mikä tarkoittaa peräti 5 000 uutta luomuhehtaaria. Toiseksi eniten uusia luomuviljelijöitä on Varsinais-Suomessa, jossa luomutilojen määrä kasvaa 3 800 hehtaarilla.

Uutena suuntana on, että luomu kiinnostaa entistä suurempia maatiloja. Nykyisellään noin 510 luomumaatilan keskipinta-ala Pohjois-Pohjanmaalla on noin 75 hehtaaria, mutta nyt luomuun on siirtymässä 100–300 hehtaarin tiloja.

Myös luomukotieläintiloja on Pohjois-Pohjanmaalla eniten: 120 tilasta uusia on kymmenen, mikä on Varsinais-Suomen kanssa isoin luomukotieläintilojen lisäys koko maassa.

Viljelijöitä kannustaa luomuun parempi hinta ja kasvava kysynytä.

– Myös uusien luomulannoitteiden tulo markkinoille helpottaa monen viljelijän päätöstä. Samoin Utajärvelle valmistuva puhdaskauramylly kannustaa luomutuotantoon, luonnehtii luomu- ja nurmituotannon valtakunnallinen Huippuosaaja Olli Valtonen ProAgria Oulusta.

– Luomubuumi alkoi näkyä viime syksynä, kun viljelykiertosuunnitelmien kysyntä lisääntyi. Vuodenvaihteen luomuperuskursseille osallistui yli 60 viljelijää, kun aiempina vuosina määrä on ollut 35–40, hän valottaa.

Myös luomujuureksien ja -puutarhakasvien viljely on nousussa Pohjois-Pohjanmaalla.

– Kysyntä ja tarjonta alkavat pikku hiljaa kohdata. Luomujuurespuolella on paljon mahdollisuuksia. Ammattikeittiöt voivat entistä helpommin hankkia ja käyttää luomujuureksia kuten porkkanaa, perunaa, kun tarjonta hiljalleen alkaa kasvaa, sanoo projektipäällikkö ja luomuasiantuntija Johanna Helkimo.

Pohjois-Pohjanmaa on edelleen Suomen suurin luomutuotantoalue. Jo toimivien ja siirtymävaiheessa olevien tilojen luomuviljelty peltoala on 38 000 hehtaaria, yli 16 prosenttia maakunnan viljellystä peltoalasta.