Helppo käyttää: So­vel­lus Py­hä­jo­ki­seu­dun lu­ke­mi­seen on nyt valmis –Näin hel­pos­ti lataat sen kän­nyk­kää­si

Kaatolaskuri: Täältä näet, montako hirveä on jo ammuttu eri kun­nis­sa

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Etä­val­vo­mo on en­sim­mäi­nen laa­tuaan Suo­mes­sa, tekoäly opas­ta­maan asia­kas­ta jä­te­la­jit­te­lus­sa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Vestian Olavi Soinio leikkaavat Vestian etävalvomon nauhaa vihkiäisissä. Kuvassa Vestian kenttätiiminvetäjä Marko Asunmaa ja palvelutiimin petäjä Ulla Mielonen. Vestian palveluneuvoja Erkki Härö seuraa etävalvomon kautta lajittelupihan tapahtumia. Etävalvomoon tutustumassa elinkeinoministeri Mika Lintilä, jota opastaa Vestian toimitusjohtaja Olavi Soinio. Palveluneuvoja Erkki Härö antaa kiitokset Kalajoen lajittelupihalla asioneille asiakkaille. Homma toimii ja tarvittaessa Härö voi opastaa lajittelupihalla asioivia etävalvomon kautta.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Vestian Olavi Soinio leikkaavat Vestian etävalvomon nauhaa vihkiäisissä. Kuvassa Vestian kenttätiiminvetäjä Marko Asunmaa ja palvelutiimin petäjä Ulla Mielonen.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Vestian Olavi Soinio leikkaavat Vestian etävalvomon nauhaa vihkiäisissä. Kuvassa Vestian kenttätiiminvetäjä Marko Asunmaa ja palvelutiimin petäjä Ulla Mielonen.
Kuva: Heli Nurkkala

Jäsenkuntien omistamassa jäteyhtiö Vestiassa otettiin viime viikolla varsinainen teknologialoikka. Loppukesästä valmistuneen palvelukeskuksen etävalvomo otettiin käyttöön viime torstaina. Etävalvomosta saadaan yhteys Kalajoen lajittelupihalle, paikkaa joka tunnettiin aiemmin Kalajoen hyötyjäteasemana.

Vestian toimitusjohtaja Olavi Soinio kertoo, että hyötyjäteasemien uudistus perustuu asiakkailta saatuun palautteeseen. Hyötyjäteasemien aukioloaikoja ei koettu riittäväksi, ja uudistuksella hyötyjäteasemille saadaan nykyistä enemmän aukiolotunteja.

Miehittämättömäksi uudet lajittelupihat eivät mene, vaan henkilökuntaa on edelleen paikalla tiettynä aikana. Uudistus koskee Kalajoen lisäksi kaikkia Vestian hyötyjäteasemia, jotka yksi kerrallaan uudistetaan uuden palvelukonseptin mukaiseksi.

Tänä vuonna päivitetään vielä Haapaveden, Pyhäjärven ja Pyhännän hyötyjäteasemat. Uudistus jatkuu heti ensi keväänä, mutta mitkä hyötyjäteasemat päivitetään, niiden järjestystä ei vielä ole päätetty. Joka tapauksessa, kolmen vuoden aikana päivitetään kaikki hyötyjäteasemat.

Lajittelupihoille asennetaan palveluautomaatit, johon tuoduista jätteistä maksetaan jätemaksu. Automaatin kautta saa tarvittaessa yhteyden ja opastusta etävalvomosta. Kalajoen lajittelupihalla on kaksi kohdetta, joista etäyhteyden voi ottaa.

Etäyhteyden saanti edellyttää pelkästään napin painallusta, Vestian palveluneuvoja Erkki Härö opastaa.

Härö on seurannut etävalvomon näyttöjä ja hän voi antaa kiitokset Kalajoen lajittelupihan asiakkaille.

– Hyvin on sujunut, ihmiset osaavat käyttää hyvin lajittelupihaa, Härö kehuu.

Vestian etävalvomo vihittiin virallisesti käyttöön maanantaina. Vihkiäisiin osallistunut elinkeinoministeri Mika Lintilä piti uuden teknologian käyttöönottoa merkittävänä.

– Vihittävä etävalvomo on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Voi ennakoida, että tämä on edelläkävijä, josta otetaan mallia muualle Suomeen ja maailmalle, Lintilä arvosti.

Soinio lisäsi, että Vestia aloittaa yhteistyön myös mediayhtiö Media Tailorin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että jätelajitteluun otetaan avuksi tekoälyteknologia.