Hiih­to­put­ken ra­ken­ta­mi­ses­sa hyö­dyn­ne­tään pai­kal­li­set eri­koi­suu­det

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen pystyy työhuoneensa ikkunasta seuraamaan hiihtoputken käyttöä. Visio on, että putkessa pystyisi ulkoiluttamaan myös koiria turvallisesti, aivan kuten Oulaisten kaupunginjohtaja Hannu Kaartinen asiaa testasikin. Kuva yhdistetty Esa Nevalaisen, Petri Hakkaraisen ja Seppo Karppisen otokista yhdeksi kuvaksi.
Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen pystyy työhuoneensa ikkunasta seuraamaan hiihtoputken käyttöä. Visio on, että putkessa pystyisi ulkoiluttamaan myös koiria turvallisesti, aivan kuten Oulaisten kaupunginjohtaja Hannu Kaartinen asiaa testasikin. Kuva yhdistetty Esa Nevalaisen, Petri Hakkaraisen ja Seppo Karppisen otokista yhdeksi kuvaksi.
Kuva: Seppo Karppinen

Maakuntarajat eivät ole yhteistyön este. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun välillä on toteutumassa suunnitelma, jota Oulaisten kaupunki ja Sotkamon kunta vievät eteenpäin.

– Sotkamo on paikkakunta, jossa on hyvät edellytykset harrastaa urheilua ja liikuntaa sekä opiskella liikunta-alaa. Sotkamon mahdollisuuksista voidaan ottaa oppia, joten teimme yhteistyösopimuksen Sotkamon kunnan kanssa, Oulaisten kaupunginjohtaja Hannu Kaartinen kertoo.

Vuoden alussa alkanut yhteistyö tuottaa nyt tulosta. Pohjois-Pohjanmaalla tykätään hiihtää, samoin kuin Kainuussa. Sotkamossa hiihtäminen onnistuu vuoden ympäri, sillä sulan maan aikaan hiihdetään hiihtoputkessa.

– Lumiraja hupenee Kainuusta tultaessa Pyhännän kohdalla. Lumipula estää hiihdon harrastamista, joten Oulaisiin rakennetaan hiihtoputki, Kaartinen paljastaa yhteistyönä syntyneen idean.

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen esitti suunnittelun alkumetreillä, että hiihtoputkesta tehdään massiivinen.

– Ehdotin, voisiko hiihtoputken rakentaa Oulaisista Haapaveden kautta Kärsämäelle ja edelleen Pyhännän kautta Otanmäkeen ja Kajaanin kautta Sotkamoon, Kilpeläinen kertoo todeten, että paikkakuntien luottamushenkilöistä koostuva hiihtoputkityöryhmä innostui heti ideasta.

Hiihtoputken rakennuspiirustuksista järjestettiin avoin urakkakilpailutus, jonka voitti Arkkitehtitoimisto L. Atu Oy. Hiihtoputkelle tulee mittaa 270 kilometriä. L. Adun suunnitelma on valmis ja se on todettu toteuttamiskelpoiseksi.

– Arkkitehtitoimisto hyödynsi suunnitelmissa reitin varren maastot ja vesistöt. Hiihtoputki kulkee osan matkaa Oulaisista Kärsämäelle Pyhäjokea pitkin. Jokeen rakennettavassa putkessa pääsee kulkemaan kalojen ja jokikasvien ympäröimänä, Kaartinen kuvailee.

Kilpeläinen luettelee, että Pyhännällä puolestaan hyödynnetään ison mittakaavan Piiparinmäen tuulipuisto.

– Luvitus teki tiukkaa, mutta Elä-keskus myönsi hiihtoputkelle rakennusluvan tuulipuistoon.

Kaartinen lupaa, että eksotiikkaa hiihtoputkeen saadaan entisen Otanmäen kaivoksen kohdalla.

– Siellä hyödynnetään kaivostunneli Otanmäki–Vuorokas -välillä. Hiihtäjät saavat tuntumaan mainarin arkeen hiihtäessään syvällä maaperässä.

Kajaanissa ja Sotkamossa hyödynnetään vaaramaisemat, jota pitkin hiihtoputki kulkee. Sotkamossa hiihtoputki yhdistyy jo olemassa olevaan hiihtoputkeen.

Kaartinen ja Kilpeläinen arvostavat sitä, että hiihtoputkihanke sai heti eri tahot tueksi. Tämä näkyy myös hiihtoputken rahoittamisessa.

– Kustannusarvio on 100 miljoonaa euroa. Summa on iso, mutta rahoituksesta on koossa jo yli puolet. Hiihtoputken alueella toimivat Liiteri-rahoittajat suhtautuivat hankkeeseen positiivisesti alusta alkaen ja hankerahaa on koossa 80 miljoonaa euroa. Johtajakaksikko ei usko, että loppusummankaan kanssa tulee ongelmaa.

– Vessapaperit käyvät nyt hyvin kaupaksi, joten vessapaperin myynnillä voidaan rahoittaa osa ja loppuosan rahoitukseen voidaan myydä karkkirasioita, sukkia ja mitä näitä myyntiartikkeleita nyt onkaan.

Hiihtoputkisuunnitelma lähetetään talouksiin sähköisenä postilaatikkoon 1.4. kello 0.00. Hankkeen startti pidetään Oulaisten Honkamajalla, jossa 1.4. syödään silliä ja juodaan kuravettä päälle.