Hit­ti­hom­ma hel­pos­ti hal­tuun: Näillä oh­jeil­la pääset mak­ra­mee-sol­mui­lus­ta perille

Makramee on nyt suosittu käsityölaji. Solmeilutöitä tekevät kaikenikäiset. Alkuun pääsee perussolmuilla ja ohjeilla.

Sirpa Pirttiala-Haasiomäki kannustaa pitämään makramee-solmeilulangat pitkinä työn loppuvaiheeseen saakka.
-
Kuva: SIRPA KORTET

Makrameesta tuntuvat puhuvan nyt kaikki. Se taito halutaan oppia. Rohkaisevina esimerkkeinä ovat kauniit työt seinillä ja ikkunoissa. Jokihelmen opiston tekstiilityön opettaja Sirpa Pirttiala-Haasiomäki kertoo, mistä makrameessa on kyse.

– Makrameella on monia eri nimiä ja työtapa on tunnettu eri puolilla maailmaa. Työtavan arvellaan olevan lähtöisin arabeilta 1200-luvulta. Makramee-sana tulee arabian kielen sanasta Migramah. Euroopassa makrameen kultaaikaa oli 1500-luku, hän taustoittaa.

Pirttiala-Haasiomäki on tehnyt itse opintokurssiensa malleiksi erilaisia makramee-töitä, erilaisista langoista.

– Makrameen materiaaliksi käy monenlaiset langat, mieluiten kuitenkin mahdollisimman vähän venyvä lanka. Langalla on suuri vaikutus lopputulokseen. Langan valintaan vaikuttaa valmiin työn käyttötarkoitus, haluttu ulkonäkö ja malli, hän sanoo.

Tarvikkeita makramee-töihin ei tarvita kovin paljon.

– Solmeilun aloittamiseen tarvitaan langan lisäksi vain sakset, mittanauha ja jokin kannatin. Kannattimen varaan solmitaan leivonpääsolmulla (surmansilmukalla) solmeilulangat. Kannatin voi olla muun muassa harjanvarsi, rengas, laukunkahvat, vanha kehys tai vaijeri. Langat voi kiinnittää myös solmeilulangasta katkaistuun sydänlankaan. Näin on tehtävä esimerkiksi tyynynpäällisessä, hän opastaa.

Pirttiala-Haasiomäen omissa töissä langat ovat pitkiä. Hän ei ole leikannut niitä lyhyiksi, vaikka ajatuksissa suunniteltu malli olisi tullutkin valmiiksi. Katkaistua lankaa kun on lähes mahdoton siististi jatkaa kesken työn.

– Solmiamislankojen pituutta on yleensä mahdoton laskea tarkalleen. Mitta kannattaa kuitenkin olla reilu, koska langan jatkaminen kesken työn toki onnistuu, mutta jatkokohta jää helposti näkymään paksumpana kohtana. Langan pituuteen vaikuttaa eniten malli sekä langan paksuus ja kovuus (kierteisyys). Myös solminnan käsiala eli miten tiukalle solmut kiristää on huomioitava. Lähtömittana on valmiin työn korkeus. Yhden langan pituus on yleensä 3 – 5 x valmis korkeus. Tämä on otettava vielä kaksinkertaisena, koska lanka taitetaan kahtia kannattimeen kiinnittämistä varten, hän neuvoo.

Perussolmuihin (taso- ja kaksoistasosolmu) tarvitaan 4 lankaa. Työn kokonaislankamäärän on oltava 4:llä jaollinen, jotta reunat olisivat samanlaiset tai työn saisi yhdistettyä ympyräksi. Jo perussolmuilla saa kaunista pintaa.

– Jos teet tasosolmuja kokoajan samoilla langoilla, niin solmupunos alkaa kiertyä spiraaliksi. Kaksoistasosolmuilla punos pysyy suorana. Jotta työ pysyisi ”kasassa”, on solmuun käytettävä erilankoja eli solmuun otetaan edellisestä 1.solmusta 2 lankaa ja edellisestä 2.solmusta 2 lankaa. Näin solmurivit muodostavat verkkomaisen pinnan, Pirttiala-Haasiomäki konkretisoi.

Makrameehen kuuluvat olennaisesti erilaiset hapsut ja tupsut.

– Jotta hapsujen päät eivät ajan myötä aukea, niihin voi sipaista kevyesti joko liima-vesi -seosta tai väritöntä kynsilakkaa.

Ohje: Tämä onnistuu aloittelijalta

Tässä ohje, jota seuraamalla sinäkin saat itsellesi kivan käsityön.

Lankana käytetty Chunkymop -lankaa. Halkaisija noin 34 cm + tupsut. Pinta solmitaan kokonaan kaksoistasosolmuilla. Liinan voisi tehdä jäykemmästä langasta kuten vaikkapa paperinarusta, paksusta puuvillalangasta, tavallisesta moppilangasta tai sisalnarusta.

1. Leikkaa 30 lankaa, pituus noin 2 metriä

2. Ota 1 lanka sydänlangaksi. Solmi 28 lankaa leivonpääsolmulla (surmansilmukalla) sydänlankaan. Tarkista, että solmun langat pysyvät yhtä pitkinä - vedä kaikki surmansilmukat tiiviisti vierekkäin sydänlangan keskelle noin 12 senttimetrin matkalle. Tarkista, että sydänlangan päät jäävät yhtä pitkiksi.

3. Laita sydänlangan päät ristiin. Voit myös tehdä tavallisen solmun tai ommella muutamalla pistolla langat toisiinsa kiinni. Solmi viimeinen lanka surmansilmukalla risteyskohdan päälle. Näin sydänlangan päät tulevat työhön solmiamislangoiksi.

4. Kiristä sydänlanka mahdollisimman tiukalle ja keskelle jäävä ympyrä mahdollisimman pieneksi (n. 3 cm). Pidä työn edetessä huolta, että keskiympyrä ei pääse suurenemaan.

5. Solmi 15 kaksoistasosolmua lähelle aloitusympyrää.

6. Solmi seuraava kerros niin, että solmuun tulevista langoista 2 on edellisen kerroksen vasemmanpuoleisesta solmusta ja 2 lankaa oikeanpuoleisesta solmusta. Tällöin pinnasta muodostuu verkko.

7. Solmi näin kaikkiaan 10 kerrosta kaksoistasosolmuja. Solmujen välit suurenevat vähitellen ja kerroksista tulee harvempia. Pidä huolta, että työ ei nouse kupiksi.

8. Päättele langat kääresolmulla tupsuksi.