Ilpo Nur­men­nie­mi avaa uudessa kir­jas­saan omaa hen­gel­li­syy­den muo­tou­tu­mis­ta

Kärsämäellä toiminut kanttori Ilpo Nurmenniemen kirja, Kotiportailta katsoen, on julkaistu. Nurmenniemi avaa teoksessaan oman hengellisyytensä muotoutumista.

– Kerron kirjassani oman henkisen ja hengellisen muotoutumisesta. Silmieni edessä on Olkkolan rukoushuone peltoaukion takana, hän sanoo.

Nurmenniemi on selvittänyt kirjaan lestadiolaisuuden juuria Haapajärvellä.

– Lestadiolaisuus tuli Haapajärvelle jo 1860-luvulla. Olkkolan rukoushuoneessa oli jäseninä alkuun kaikki paikalliset lestadiolaiset ja kyläläiset ilman erotusta. Kuitenkin yhdistys perustettiin Suomen Lähetysseuran Lestadiolaisen haaraosaston yhteyteen. Vasta vuonna 1939 vanhoilliset erkaantuivat. Heitä oli ollut alusta asti johtokunnassa, saarnaajina ja toimijoina, hän jatkaa.

Heinäkuisena iltana Olkkolassa pidetyt seurat ja Nurmenniemen kirjan esittelytilaisuus kokosivat yhteen noin 40 henkeä. Nurmenniemi iloitsee, että paikalla oli useita rukoushuoneyhdistyksen perustajajäseniä. Yhdistys on perustettu vuonna 1919.

– Rukoushuoneyhdistyksen ensimmäiset kokoukset pidettiin Harjulla, joka oli minun mummuni lapsuuden koti. Tutkin myös lestadiolaisuuden hajaannuksen vaikutuksia kotikyläni elämään. Erityisen innostavana olen kokenut Heikel-Heikinheimo suvun merkityksen koko uusheräyksen muodostumiseen maassamme ja kotikyläni elämään ihan 1800-luvun puolivälistä asti. Esittelen myös oman sukuni elämää Levityksessä. Yhtenäiskulttuurissa vaikutti myös nuorisoseura, saha- ja mylly ja koulu, Nurmenniemi muistelee.

Rukoushuoneella ja nuorisoseuran talolla otetut kuvat äitienpäiviltä sisältyvät kirjaan.

– Koulutieni johti Raamattuopistolle Kauniaisiin. Sen seurauksena sain perehtyä lestadiolais-uuspietistisen konservatiiviteologin Uuras Saarnivaaran toimintaan lestadiolaisuudessa, Amerikan mantereella ja Suomessa. Hänen elämässään kohtasivat samat herätysliikkeitten vaikutukset kuin minunkin. Minä samaistuin hänen elämänvaiheisiinsa. Olen kirjoittanut tämän kirjan ensisijaisesti itselleni, omien hengellisten juurieni selvittämiseksi. Toivottavasti se auttaa lukijaa katsomaan oman uskonsa kehityshistoriaan, Nurmenniemi pohtii.