Katso video: Jää­tans­si­näy­tök­sen kooste Ou­lais­ten esi­tyk­ses­tä

Vaalikone auttaa valinnassa: Vertaa nä­ke­myk­siä­si eh­dok­kai­den aja­tuk­siin

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Jän­nit­tä­mi­sek­si meni – Ran­ta­kan­gas: "Po­li­tii­kas­sa ja elä­mäs­sä ei saa kat­ke­roi­tua"

Konkariakin jännitti, mihin eduskuntavaalien tuloslaskenta lopulta päättyy. Ennakkoäänien tultua julki tilanne vaikutti Antti Rantakankaan (kesk.) mukaan Keskustan näkökulmasta todella tappiolliselta. Rantakankaan vierellä tuloksia jännittivät Janne Mäkinen ja Heino Vuorenmaa. Antti Rantakankaan (kesk.) vaalivalvojaisissa Haapavedellä jännitettiin porukalla.
Konkariakin jännitti, mihin eduskuntavaalien tuloslaskenta lopulta päättyy. Ennakkoäänien tultua julki tilanne vaikutti Antti Rantakankaan (kesk.) mukaan Keskustan näkökulmasta todella tappiolliselta. Rantakankaan vierellä tuloksia jännittivät Janne Mäkinen ja Heino Vuorenmaa.
Konkariakin jännitti, mihin eduskuntavaalien tuloslaskenta lopulta päättyy. Ennakkoäänien tultua julki tilanne vaikutti Antti Rantakankaan (kesk.) mukaan Keskustan näkökulmasta todella tappiolliselta. Rantakankaan vierellä tuloksia jännittivät Janne Mäkinen ja Heino Vuorenmaa.
Kuva: Laura Seppä

Haapavetisen Antti Rantakankaan (kesk.) vaalivalvojaisissa on käsinkosketeltavan jännittynyt tunnelma. Eduskuntavaalien ennakkoäänet ovat juuri tulleet julki, eikä tilanne näytä Keskustan osalta hyvältä.

– On tulossa todella kova tappio. Ihmiset eivät ole ymmärtäneet tilannetta. Valtiontaloutta on saatu kuntoon, ja velkaantuminen on saatu pysäytettyä. Tämä ei ole kuitenkaan saanut hyväksyntää. Olimme Kreikan tiellä, ja sopeuttamistoimet olisivat muussa tapauksessa erittäin suuret, Rantakangas kommentoi.

Iltakymmeneltä sunnuntaina äänistä on laskettu 73 prosenttia. Rantakankaan henkilökohtainen äänitilanteenne vaikuttaa siltä, että tilanne voi kääntyä illan loppuun mennessä kummin vain. Keskusta vaikuttaisi menettävän Oulun vaalipiirissä peräti kolme paikkaa.

Rantakangas on varautunut ennalta molempiin vaihtoehtoihin, sekä tippumiseen että läpimenoon.

– Kumpikin on mahdollista. Oma kampanja on hoidettu hyvin. On tehty, mitä on pystytty, ja näyttöjä oli myös tuloksista. Äänestäjät päättävät, Rantakangas kommentoi.

Hän on vaalihumussa jo konkari. Rantakangas valittiin kansanedustajaksi ensimmäistä kertaa keväällä 1999, ja hän on istunut vaikuttamassa Arkadianmäellä yhtäjaksoisesti siitä lähtien, 20 vuotta.

– Otan tuloksen kevein mielin vastaan. Politiikassa ja elämässä ei pidä koskaan katkeroitua, hän huomauttaa.

Jos hänet valitaan jatkamaan kansanedustajan työtä, Rantakangas kokee pystyvänsä vaikuttamaan verkostoillaan riippumatta siitä, istuuko Keskusta vaalien jälkeen hallituksessa vai oppositiossa. Kokemuksella on hänen mielestään kansanedustajan työssä iso painoarvo.

Sosiaalisen median rooli ja merkitys on Rantakankaan mukaan näissä vaaleissa lisääntynyt huomattavasti. Ilmiö oli näkyvissä jo neljä vuotta sitten, nyt se on korostunut vielä enemmän. Rantakangas kertoo, ettei itse ole ollut somessa aktiivisimpien joukossa.

– Somessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Siellä tehdään tulkintoja, jotka voivat vääristää sanomaa. Toisaalta se pitää kynnystä matalana. Ihmisten on mahdollista osallistua, Rantakangas toteaa.

Asetelma on eronnut näissä vaaleissa hänen kotipaikkakunnallaan monista aiemmista vaaleista, sillä paikkakunnalta oli peräti neljä ehdokasta eri puolueista. Tämän Rantakangas arvelee näkyvän tuloksissa jonkin verran.

Toinen seikka, jonka hän ennustaa vaikuttavan nimenomaan haapavetisten äänestysintoon, on paikkakunnan paikallinen päätöksentekokulttuuri.

– Se on mennyt huonoon suuntaan ja verrattuna lähialueiden kuntiin se on erilaista, Rantakangas sanoo.