Kan­sain­vä­li­nen kir­jai­li­ja-kään­tä­jä Rita Dahl työs­ken­te­lee Kär­sä­mäel­lä kesän ajan

Rita Dahl viettää koko kesän Air Frosteruksen residenssissä ja työstää seuraavaa Globalisaation uhkat-aiheista tietokirjaansa.

Rita Dahl on tietokirjailija, kirjailija, kääntäjä ja dramaattinen sopraano. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden, filosofian maisteri ja medianomi (yamk). Yleisen kirjallisuustieteen gradussaan hän vertaili Fernando Pessoan ortonyymin ja heteronyymien modernistis-romanttisuutta. Hän on opiskellut portugalin kieltä ja kirjallisuutta Lissabonin yliopistossa 2001-2002.

Hän on kääntänyt viisi kirjaa, joiden joukossa José Luís Peixoton ja Alberto Pimentan runovalikoimat sekä ensimmäinen portugalilaisen nykyrunouden antologia Maailman syrjällä (Palladium-kirjat 2017). Hänen seuraava käännöksensä ilmestyy syksyllä. Hän kääntää parhaillaan 15 runoilijaa sisältävää galicialaisen nuoren runon antologiaa, joka ilmestyy vuonna 2021 kustannusliike Parkon julkaisemana. Galicia on yksi Espanjan viidestä virallisesta vähemmistökielestä.

Dahlin runoja on ilmestynyt lukuisissa koti- ja ulkomaisissa lehdissä ja antologioissa. Kirjailija, kääntäjä Elo Viiding toimitti ja käänsi Dahlin runovalikoiman Aja süda viroksi. Valikoima julkaistiin Ninnikun EKSA-alamerkillä, jossa on julkaistu Gennadi Aigia, Enzensbergeriä,

Dahl on julkaissut tieto- tai esseekirjoja sananvapaudesta, Suomen kaivoksista ja kaivospolitiikasta, maahanmuutosta, poetiikasta ja politiikasta. Hän on kirjoittanut matkakirjat viidestä eri maasta ja yhteiskunnasta: Portugalista, Brasiliasta, Etelä-Meksikosta, Kap Verdestä ja Kyproksesta. Hän on myös kokenut kulttuurienvälisten projektien koordinaattori: hän on toimittanut keskiaasialaisten naiskirjailijoiden tekstejä sisältäneen antologian Kyltymätön uuni ja suomalais-afrikkalaisten kirjailijoiden antologian.

Vuosina 2006-2009 hän oli Suomen PENin varapuheenjohtaja ja Keski-Aasian naiskirjailijatoiminnan koordinaattori.

Hän äänittää parhaillaan italialaisten aarioiden albumia pianisti Anu Kososen kanssa.

Kärsämäellä Dahl esiintyy kirjastossa torstaina 23. elokuuta ja sopraanona sunnuntaina 26. elokuuta kello 18 alkaen pianisti Pekka Luukkosen kanssa Engelin kirkossa esittäen Toivo Kuulan ja Oskar Merikannon lauluja.