Mainos

Kasko, osa­kas­ko vai pelkkä lii­ken­ne­va­kuu­tus – näitä asioita au­to­va­kuu­tuk­sen va­lin­nas­sa kan­nat­taa pohtia

Kuinka autovakuutus on syytä valita? Minkä ikäiselle menopelille täyskaskon ottaminen kannattaa? Asiantuntijan mukaan oma riskinsietokyky sekä auton ikä, arvo ja välttämättömyys arjessa vaikuttavat sopivan autovakuutuksen valintaan.

-

Vapaaehtoinen autovakuutus eli kasko korvaa omalle autolle esimerkiksi kolarissa sattuneita tai ilkivallasta aiheutuneita vahinkoja, joita lakisääteinen liikennevakuutus ei kata. Pakollinen liikennevakuutus korvaa onnettomuustilanteissa henkilövahingot ja vastapuolen autolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Se, miten laaja vakuutus omalle autolle sopii, on yksilöllistä. LähiTapiola Pohjoisen palvelujohtaja Johanna Norkolan mukaan vakuutuksen valinnassa tärkeimmät kriteerit ovat oma riskinsietokyky, auton ikä ja arvo. Uusi auto kannattaa yleensä vakuuttaa laajimmalla autovakuutuksella, johon sisältyy myös lasivakuutus ja sijaisautoon.

LähiTapiola Pohjoisen palvelujohtaja Johanna Norkola Oulusta antaa vinkit autovakuutuksen valintaan.
LähiTapiola Pohjoisen palvelujohtaja Johanna Norkola Oulusta antaa vinkit autovakuutuksen valintaan.

”Kaskoa valitessa kannattaa pohtia, paljonko on halukas itse kantamaan riskiä oman auton vahinkojen korjauskuluista. Onko itsellä aina varattuna tuhansia euroja mahdollisia korjauksia varten? Tai jos auto romuttuu kokonaan, onko varaa uuden auton hankintaan? Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä uudempi ja arvokkaampi auto, sitä suositeltavampaa on ottaa kasko. Alle viiden vuoden ikäisiin autoihin kasko on usein erittäin kannattava turva”, pohtii Norkola.

”Vakuutuksen valinnassa tärkeimmät kriteerit ovat oma riskinsietokyky, auton ikä ja arvo.”

Omaan tarpeeseen sopivaa vakuutusta voi hahmottaa itselleen oman talouden ja auton välttämättömyyden kautta.

”Jos uusi auto maksaa esimerkiksi oman vuosipalkan verran ja on asuntolainaa päälle, on fiksua vakuuttaa auto kattavalla kaskovakuutuksella, jotta mahdolliset korjauskulut eivät sotke omaa taloutta vahingon sattuessa. Kaskovakuutuksen valintaan vaikuttaa myös se, paljonko ajaa ja tarvitseeko korvaavan auton välittömästi vahingoittuneen tilalle. Esimerkiksi laajimpaan autovakuutukseemme kuuluu sijaisauto, jos oma auto joutuu korjattavaksi”, Norkola havainnollistaa.

Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin.

Millainen autovakuutus sopii käytettyyn autoon?

Käytetylle autolle, jolla on jo enemmän ikää ja kilometrejä mittarissa, sopii Norkolan mukaan usein kolarointivakuutuksen sisältävä peruskasko. Suppeimpaan kaskovakuutukseen eli LähiTapiolan termein osakaskoon ei kuulu kolarointiturvaa, mutta kuitenkin edelleen turva esimerkiksi ilkivallan, matkan keskeytymisen tai tulipalon varalle. Osakaskoja suositellaan vanhemmille, yli 10-vuotiaille autoille.

”Jos auton myyntiarvo on hyvin alhainen, voi olla järkevää ottaa liikennevakuutuksen lisäksi pelkkä osakasko ja säästää itse erillistä korjauskassaa kolarivahingon varalle. Korjauskustannukset voivat kuitenkin olla yllättävän suuria, ja yleensä suomalaiset arvostavat autovakuutuksissaan matalaa omavastuuta, jolloin vahinkotilanteessa ei tule suuria taloudellisia yllätyksiä”, Norkola kertoo.

Hae autovakuutuksen hinta ja osta.

Haluatko käydä läpi koko vakuutusturvasi elämänturvatapaamisessa? Varaa aika tästä.


-LähiTapiola Pohjoinen on yksi LähiTapiola-ryhmän 19 itsenäisestä, 100 % asiakkaidensa omistamasta elämänturvayhtiöstä. Henkilö-, maatila- ja yritysasiakkaat saavat vahinko- ja henkivakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut henkilökohtaisesti ja paikallisesti. Maantieteellisesti Pohjoinen alueyhtiö kattaa suurimman osan Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta ja puolet Keski-Pohjanmaan maakunnasta.