Katso kuvat: api­na­ra­dal­la voi ottaa kisan kaverin kanssa

Rumpuputkista tehdyt tunnelit ovat yksi radan seitsemästä esteestä. Käsivoimatkin joutuvat koetukselle. Rata on mitoitettu siten, että sitä voivat käyttää sekä lapset että aikuiset, eikä kyse ole vain huippu-urheilijoiden harjoituspaikasta. Radalla pitää muun muassa alittaa ja ylittää, juosta, tasapainoilla ja kiivetä. Apinaradan loppupäässä juostaan autonrenkaissa. Rata haastaa sopivasti kehon kaikki paikat. Rata sopii monen kokoiselle suorittajalle. Sitä kannattaa lähteä kokeilemaan arviolta viisivuotiaasta eteenpäin. Varsinaista alaikärajaa ei ole. Radalla vaaditaan ketteryyttä, voimaa, tasapainoa ja kehon hallintaa. Osansa saavat kaikki kehon lihakset. Radalle mahtuu rinnakkain kaksi menijää. Esteissä on käytetty muun muassa puuta ja metallia. Vilma Aho, Tilda Jantunen, Eedit Jantunen, Iivo Aho ja Julius Jantunen ottivat tuntumaa uuteen apinarataan.
Rumpuputkista tehdyt tunnelit ovat yksi radan seitsemästä esteestä.
Rumpuputkista tehdyt tunnelit ovat yksi radan seitsemästä esteestä.
Kuva: Laura Seppä

Lumimaassa Haapavedellä on otettu käyttöön apinarata, eli monipuolinen lihaskuntorata. Radalla pitää ylittää ja alittaa, juosta, kiivetä ja tasapainoilla.

Mitoitusta on mietitty hyvin tarkkaan, ja lopputulosta hiottu huolella, jotta rataa voivat käyttää sekä lapset että aikuiset.

Radalla on tasapainoilupätkä sekä melko jyrkkä vaneriseinä, jota pääsee ylös köyttä vetämällä ja kiipeämällä. Alhaalla odottaa labyrinttijuoksu, sitten sukellus rumpuputken sisään tehtyyn tunneliin ja suorittajan koosta riippuen juoksu kyyryssä tai konttaus läpi. Loppumatkasta on vielä puisten muurien ylitystä, puomien alitusta ja ylitystä sekä rengasrivistön läpi juoksua. Läpimenoon voi sisällyttää myös juoksuportaat, jotka on rakennettu jo aiemmin.

– Haastetta tulee laajasti koko kropalle, käsille, jaloille, vatsalihaksille, joka paikalle. Olen testannut. Äärimmäisen tehokas se on, ja kaikki lihakset tulee käytyä läpi. Kun sen menee reilulla vauhdilla, on jälkeen päin juomatauon paikka, Haapaveden Urheilijoiden puheenjohtaja Juha Aho toteaa.

Jos jokin kohta osoittautuu ylitsepääsemättömän vaikeaksi, sen voi kiertää. Rata on 75 metriä pitkä parirata, eli sitä voi mennä kaksi kerrallaan toinen toistaan kirittäen.

Rata on rakennettu kesän aikana talkoilla. HaU sai rakentamiseen rahoitusta Keskipiste-Leaderilta.