Katso video: Met­sä­mar­jo­ja kertyy kym­me­niä äm­pä­ril­li­siä, kun mät­täil­le lähtee mel­kein­pä päi­vit­täin

Marjastusreissun päätteeksi on vuorossa putsaus. Lasse Nieminen puhdistaa mustikat ensin imurin avulla ja sitten vielä käsin. Puhdistuspaikkana toimii autotalli, jossa on sopivan vilpoista. Vieressä on oma astiansa roskille, oma puhtaille mustikoille ja oma puolukoille. Niitä Nieminen kerää erilleen hyytelön tekoa varten. Ison mustikkamäärän joukosta kertyy hyytelömarjaakin useampia ämpärillisiä. Punainen puhdistussiivilä asettuu sopivasti saavin päälle. Lasse Nieminen kerää metsämarjaa pelkästään Oulaisista.
Marjastusreissun päätteeksi on vuorossa putsaus. Lasse Nieminen puhdistaa mustikat ensin imurin avulla ja sitten vielä käsin.
Marjastusreissun päätteeksi on vuorossa putsaus. Lasse Nieminen puhdistaa mustikat ensin imurin avulla ja sitten vielä käsin.
Kuva: Laura Seppä

Tutuksi tulleet marjapaikat odottavat joka syksy innokasta marjastajaa. Oulaisissa asuva Lasse Nieminen suuntaa metsään lähes päivittäin. Marjassa kulkevat mukana myös hänen vaimonsa Hilkka Nieminen sekä toisinaan myös poika Anton Nieminen.

Marjamäärät ovat huikeita. Mustikkaa on kertynyt saaliiksi jo 76 ämpärillistä. Luku on viime viikon torstailta. Nieminen arvioi, että mustikkamäärä saattaa mennä tänä vuonna viime vuotisen ohi. Viime kesänä sitä tuli kerättyä kaikkiaan 81 ämpärillistä.

Video: Laura Seppä

Marjat Lasse Nieminen poimii perinteisellä, sinisellä, peltisillä poimurilla. Niemiseltä löytyy siitä sekä tavallista, että leveää mallia. Kaupoista kyseistä poimuria on turha etsiä, mutta kirppareilla saattaa onnistaa.

– Heti ostan, kun olen nähnyt näitä. Näitä pystyy tarvittaessa hitsaamaankin, jos ne hajoaa, hän huomauttaa.

Videolla Nieminen kertoo ajatuksiaan marjastuksesta. Tarinasta selviää muun muassa, mitä kaikkea hän miettii marjamättäitä kierrellessään.