Kohta repeää syys­myrs­ky: Tuuli piiskaa vaa­ral­li­ses­ti, ja vettä tulee taivaan täy­del­tä

Lähestyvä syysmyrsky pyyhkäisee yli koko maan keskiviikkona ja torstaina. Ilmatieteenlaitoksen mukaan myrsky syvenee nopeasti voimakkaaksi ja aiheuttaa vaaroja. Myrskyn vuoksi on annettu useita varoituksia, joista osa koskee myös Pyhäjokialuetta.

Myrskymatalapaine saapuu keskiviikkona lännestä. Ennusteen mukaan tuulet voimistuvat laajoilla alueilla vaarallisen voimakkaiksi.

Läntisillä merialueilla myrskytuulet voivat piiskata niin kovaa, että tilanne voi olla hyvin vaarallinen. Tuuli voi olla merellä puuskissa jopa 30 metriä sekunnissa.

Tuulivaroitukset ovat voimassa Pyhäjokialueella torstaina ja perjantaina. Tuulivaroitus on annettu sekä merialueille että maa-alueille. Merellä tuuli voi yltyä vaaralliseksi, maa-alueilla mahdollisesti vaaralliseksi. Idästä ja koillisesta puhaltavat tuulenpuuskat ovat voimakkaimmillaan keskiviikkona illalla, keskiviikon ja torstain välisenä yönä sekä torstaina aamulla.

Oulaisissa tuulee ennusteen mukaan yhdeksän metriä sekunnissa, puuskissa jopa 15 metriä sekunnissa. Pyhäjoella tuuli yltyy 12 metriin sekunnissa, puuskissa peräti 20 metriin sekunnissa.

Lisäksi on annettu sadevaroitus, koska myös runsas sade voi aiheuttaa vaaratilanteita. Myrskyn aikana vettä sataa Pyhäjokialueella eniten keskiviikkona illalla sekä keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Runsaimpia sateita ennustetaan maan keskivaiheilta Etelä-Lappiin yltävällä alueella. Näillä seuduilla sadetta voi tulla 30–60 millimetriä, paikallisesti jopa enemmän.

Tuleva myrsky myös viilentää säätä. Pyhäjokialueella on nautittu tiistaina reilun kymmenen asteen lämmöstä. Keskiviikkona on luvassa vain kolme, neljä astetta lämmintä. Myrsky-yönä lämpötilan ennustetaan painuvan pari astetta pakkasen puolelle.