Kolumni

Kolumni: Paikallinen on persoonallista

Paikallisuus on isossa nosteessa. Jos persoonallisuutta ei omasta takaa löydy, se potkitaan esiin vaikka löyhinkin sitein kivien ja kantojen alta.

Trendi on ollut havaittavissa jo pidempään. Se ei ole ollenkaan uusi villitys, mutta yllättävää siinä on se, kuinka se toisaalta tunnistetaan, toisaalta ei.

Aihe alkoi mietityttää luettuani loppuvuodesta Sanomalehtien Liiton julkaisemasta Suomen Lehdistöstä Jani Halmeen kirjoituksen. Mediatoimisto ToinenPHD:n luovana johtajana ja digitoimisto Kuubin osakaana vaikuttava Halme pyörittelee paikallisuutta muutamien esimerkkien valossa, eikä lukijalle jää minkäänlaista epäilystä sitä, etteikö aivan joka paikasta olisi mahdollista löytää vastaavia menestystarinoita, jos niitä osataan ja halutaan etsiä.

Omista juurista ja identiteetistä kannattaa olla Halmeen mukaan häpeilemättömän ylpeä. Rintaa osataan röyhistää muun muassa Etelä-Pohjanmaalla Isokyrössä, jonka perukoilla tislataan maailmankuulua giniä sekä Koskenkorvan pikkuisessa kylässä Ilmajoella, josta on kotoisin tietysti Koskenkorva.

Tällä toimialalla riittäisi perinteitä Haapavedelläkin jopa siihen malliin, että turha tulla muualta päin neuvomaan. Pontikkaa on keitelty menneinä aikoina metsien kätköissä, mutta myöhemmin myös ihan laillisesti ansaintamielessä. Paikkakunnan toinen voimakas perinne tempaa mukaansa vuosi vuodelta kansanmusiikin ympärillä eri yhteyksissä.

Oulaisissa perinteistä on ammennettu menestyksekkäästi esimerkiksi Weteraanimoottorikerho Wanhan Woiman toiminnassa. Kärsämäellä tarinat ovat kantaneet monin tavoin vuosikymmeniä. Vihannissa on luotu huikea kinttupolkuverkosto, joka noudattelee monin paikoin hyvinkin vanhoja kulkureittejä.

Vastaavia esimerkkejä ja myös hyödyntämättömiä mahdollisuuksia on olemassa kaikilla paikkakunnilla. Samalla, kun kunnat pohtivat kuumeisesti, kuinka palvelunsa tulevaisuudessa järjestävät, ja miten rahat riittävät, olisi viisasta pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä kaikkea paikkakunnalla jo on tai on joskus ollut.

Paikallisuudella on mahdollista pärjätä globaalissa maailmassa todella isosti. Kun suuri maailma myllertää ympärillä, juuret pitävät kiinni elämässä. Ne eivät ole kasvotonta massaa, vaan ne puhuttelevat ja kiinnostavat. Ne vetävät puoleensa kauempaakin, kun kokonaisuus on kohdillaan. Reseptiin voisi kuulua vaikka häivähdys persoonallisuutta, paksusti perinteitä, jotakin erilaista kuin muilla, osaavaa toteutusta, harkittua bisnesälyä, vireitä verkostoja ja ripaus luovaa hulluutta.