Ku­nin­kaal­li­sia pe­riyt­tä­nyt Pim­po­tar jou­dut­tiin lo­pet­ta­maan

Huippuperiyttäjäksi kohonnut ja ravikuninkaallisia jälkeläisiä jättänyt Pimpotar lopetettiin viime viikon maanantaina kotitallillaan Pyhäjoen Pirttikoskella.

Pimpotar olisi täyttänyt 4. heinäkuuta kunnioittettavat 30 vuotta. Seppo Kivimäki osti tamman kolmivuotiaana serkkupoikansa Pekka Oravisjärven kanssa. Viimeiset vuodet Pimpotar nautiskeli eläkepäivistä Kivimäen omistuksessa.

– Sille tuli varmaan ähky. Se oli niin kipeä ja kun se oli jo iällään, niin eläinlääkäri meinasi, että kovin pitkäaikaista hoitoa sille ei ole. Hampaitakin siltä oli jo lähtenyt. Mutta kyllä tytöt vielä vuosi sitten ratsasteli sillä, että pitkään Pimpo pysyi kunnossa, kertoi Kivimäki Hevosurheilussa.

Pimpotar kilpaili urallaan kolme kautta. 31 kilpailustaan tamma voitti viisi, jonka lisäksi kertyi 11 muuta totosijaa. Rahaa kertyi reilut 6 000 euroa. Ennätykseksi jäi 28,0a.

Periyttäjänä Pimpotar jätti oman jälkensä suomenhevosten historiaan. Pimpotar teki kaikkiaan kahdeksan varsaa, joista neljä on noussut valiojuoksijaksi rikkomalla 1.25-rajan. Kirkkaimmat tähdet ovat ravikuningas Jokivarren Kunkku sekä ravikuningatar Mokomani. Valiorajan ovat rikkoneet lisäksi Pimpottaren ensimmäisen varsa Pooki sekä viime kesänä rajan rikkonut Iikori. Sisarussarjan muista jäsenistä Masto on tähtijuoksija.

Neljä valiojuoksijaa on jättänyt vain muutama suomenhevostamma. Pimpotar on silti ainoa, joka on pystynyt jättämään sekä ravikuninkaan ja ravikuningattaren. Pimpottaren kahdeksan jälkeläistä ovat tienanneet kaviouralta rahaa yhteensä lähes 850 000 euroa. Näistä valtaosan on kerännyt loukkaantumisten jälkeen paluuta kaviouralle tekevä Jokivarren Kunkku 523 708 eurolla. Jokivarren Kunkun nimissä oli myös kylmäveristen täyden matkan volttilähetyksen ME-tulos viime lauantaihin saakka, kunnes norjalainen Odd Herakles rikkoi sen yhdellä kymmenyksellä lukemiin 20,2.

Pimpottaren viimeiseksi varsaksi jäi vuonna 2011 syntynyt Fenno. Pimpotarta yritettiin vielä siementää seuraavana vuonna, mutta se ei enää tiinehtynyt.

Tällä hetkellä Kivimäellä ei ole enää hevosia.

– Uutta ei ole tulossa ainakaan ihan heti, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Toista tuollaista ei varmaan kuitenkaan saa, Kivimäki arveli.