Katso kuvia: Näin tree­na­taan cheer­lea­din­giä

Lähihistoriaa : "Näyt­te­ly ei ole sodan ihan­noin­tia, vaan kun­nian­osoi­tus sille su­ku­pol­vel­le joka puo­lus­ti sodissa Suomea"

Nimiä kerätään: Ky­lä­kou­lu­jen puo­les­ta

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kut­sun­nat al­koi­vat jo Haa­pa­ve­del­lä

Asevelvollisuuslain mukaiset kutsuntatilaisuudetalkoivat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen paikkakunnilla tällä viikolla. Aivan ensimmäisten joukossa oli vuorossa Haapavesi, jossa kutsuntojen ensimmäinen päivä oli eilen. Kutsunnat jatkuvat tänään seurakuntatalolla.

Pyhäjokialueen muut kutsunnat on aikataulutettu syyskuulle ja lokakuulle. Pyhäjoella kutsunnat pidetään kunnantalolla tiistaina 8. syyskuuta, Kärsämäellä seurakuntakodilla tiistaina 8. syyskuuta, Merijärvellä liikuntasali Kilpukassa perjantaina 11. syyskuuta, Oulaisissa seurakuntatalolla maanantaina 28. syyskuuta ja Raahessa tapahtumatalo Raahessa keskiviikkona 7. lokakuuta, torstaina 8. lokakuuta ja perjantaina 9. lokakuuta.

Kutsuntatilaisuuksiin saapuu koolle iso joukko ihmisiä. Covid-19-koronavirustilanne aiheuttaa kutsuntojen järjestelyihin tänä vuonna joitakin muutoksia. Puolustusvoimat noudattaa syksyn kutsunnoissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia suosituksia käsi- ja yskimishygieniasta sekä suojaetäisyyksistä. Toimilla pyritään varmistamaan asevelvollisille mahdollisimman turvalliset kutsunnat.

Kutsuntojen osallistujat saavat yksityiskohtaisia ohjeita hygieniakäytännöistä ja turvaväleistä kutsuntapaikalla. Puolustusvoimat varautuu kutsuntojen suunnittelussa myös nopeasti muuttuviin kokoontumisrajoituksiin.

Kutsuntatilaisuuksiin osallistuvien kutsunnanalaisten määrä ja käytössä olevien tilojen koko vaihtelevat suuresti eri kunnissa. Kutsunnan ohjelmaa on valmistauduttu tarvittaessa typistämään, ja lisäksi on valmistauduttu väljentämään istumajärjestystä sekä porrastamaan kutsunnanalaisten saapumista tilaisuuksiin. Porrastaminen saatetaan myös tehdä kutsuntapäivän aamuna kutsuntapaikalla, jolloin erillistä ilmoitusta asiasta ei lähetetä kotiin ennen kutsuntatilaisuutta.

Näillä toimilla Puolustusvoimat pyrkii huolehtimaan siitä, että osastot pysyvät mahdollisimman pieninä ja kontaktiajat toisiin kutsunnanalaisiin ovat mahdollisimman lyhyet.

Tämän vuoden kutsunnat koskevat pääosin vuonna 2002 syntynyttä ikäluokkaa. Erillisiä kutsuntatilaisuuksia järjestetään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella yhteensä 66 kaikkiaan 33 eri paikkakunnalla.

Kutsunnanalaisia ovat kaikki miespuoliset Suomen kansalaiset, jotka täyttävät tänä vuonna 18 vuotta. Kutsunnanalaisia ovat myös ne 19–29-vuotiaat, jotka eivät ole aikaisemmin kutsuntavelvollisuuttaan hoitaneet tai jotka on määrätty aikaisempien vuosien kutsunnoilla uudelleen tarkastettavaksi.

Kutsuntatilaisuudessa tarkistetaan kutsunnanalaisten henkilötiedot, terveydentila ja kuullaan varusmiespalvelusta koskevia toiveita. Kutsunnoissa käytettävissä olevien tietojen pohjalta määritetään sopivuus varusmiespalvelukseen eli palveluskelpoisuus. Lisäksi kutsunnoissa päätetään palvelusajankohta ja -paikka tai palveluksesta vapauttaminen.