Lähes 1500 opis­ke­li­jaa kisaa tai­ta­ja­tit­te­leis­tä – Ky­sees­sä am­mat­ti­tai­don suo­men­mes­ta­ruus­ki­sat

Taitaja-kilpailun semifinaaleihin osallistuu tammikuun lopulla lähes 1500 kilpailijaa yli 30 paikkakunnalla.
Taitaja-kilpailun semifinaaleihin osallistuu tammikuun lopulla lähes 1500 kilpailijaa yli 30 paikkakunnalla.
Kuva: Miitta Mellanen

Ammattitaidon SM-kilpailussa kilpailevat oman alansa suomenmestaruuksista ammattiin opiskelevat nuoret ympäri maata. Tammikuussa käydään Taitaja-kisan eri lajien semifinaalit, joita järjestetään eri puolilla Suomea. Ammatilliset oppilaitokset järjestävät semifinaalit yhteistyössä muiden koulutuksenjärjestäjien ja yritysten kanssa.

Semifinaalit käydään 27.–31. tammikuuta. Niihin osallistuu lähes 1500 kilpailijaa yli 30 paikkakunnalla. Parhaat jatkavat toukokuussa Jyväskylässä järjestettävään finaalikilpailuun.

Semifinaaleissa karsitaan pääsääntöisesti kahdeksan kunkin alan osaavinta nuorta Taitaja-kilpailun finaaliin, jossa kilpailee noin 500 opiskelijaa. Mukana on noin 50 kilpailulajia ja ammattinäytöstä rakentamisen, ravitsemuspalveluiden, auto- ja kuljetustekniikan, teollisuuden, palveluiden sekä informaatio- ja viestintäteknologian aloilta, sisältäen TaitajaPLUS-lajit, joissa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat kilpailevat alansa suomenmestaruuksista. Myös yläkoululaisten kädentaitokilpailun Taitaja9:n finaali järjestetään tapahtumassa.

Taitaja2020-tapahtumassa on myös lukuisia oheistapahtumia kuten opiskelijoiden, oppilaitosten ja yritysten kohtaamispaikka Uratori, verkostoitumistilaisuuksia, asiantuntijaseminaareja sekä toiminnallisia teemapäiviä peruskoululaisille, päiväkoti- ja esikouluikäisille. Kaikille avoin ja maksuton Taitaja-tapahtuma on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Taitaja2020 Jyväskylä -tapahtuman suojelija on opetusministeri Li Andersson.

Taitaja2020-tapahtuman järjestämisestä vastaa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia yhteistyökumppaneineen. Gradia on yksi Suomen suurimpia ammatillisen ja lukiokoulutuksen järjestäjiä. Edellisen kerran Taitaja-kilpailu oli Jyväskylässä vuonna 2012, jolloin tapahtumassa vieraili 42 000 kävijää.

Taitaja-tapahtuman pitkäjänteisestä kehittämisestä vastaava taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka myös lähettää Suomen maajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin.