Vaalikone auttaa valinnassa: Vertaa nä­ke­myk­siä­si eh­dok­kai­den aja­tuk­siin

Ota käyttöön: Näin hel­pos­ti lataat Py­hä­jo­ki­seu­dun so­vel­luk­sen kän­nyk­kää­si

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lop­piais­kon­sert­ti mu­siik­ki­työn hy­väk­si: Urkujen uu­sin­nal­le kan­na­tus­ta

Loppiaiskonsertin tuotolla tuetaan paikallista kirkkomusiikkityötä Oulaisten seurakunnassa.

Tuula Mannerkorpi, Vuokko Pelkonen, Markku Järvelä ja Anna-Mari Togbenou laulavat loppiaisena joulutunnelmasta.
Tuula Mannerkorpi, Vuokko Pelkonen, Markku Järvelä ja Anna-Mari Togbenou laulavat loppiaisena joulutunnelmasta.

OULAINEN Kahdeksatta kertaa järjestettävä loppiaiskonsertti on valmistunut yksinlaulajien mielissä. Vuokko Pelkosen ja lauluystäviensä aloittama perinne huipentaa jälleen joulutunnelman Oulaisten kirkossa lauantaina pidettävässä konsertissa. Tänä vuonna Pelkosen kanssa laulavat Tuula Mannerkorpi, Markku Järvelä ja kanttori Anna-Maria Togbenou, joka toimii myös laulajien säestäjänä.

Laulajat ovat Oulaisten kirkossa harjoitellessaan pohtineet kotikirkkonsa urkujen tilannetta. Anna-Maria Togbenou tietää, että urkujen kapasiteetti vaativille kappaleille on tullut tiensä päähän eivätkä ne tahdo enää pysyä vireessä. Asia nousi esille muun muassa syksyisillä Oulaisten Musiikkiviikoilla, kun urkujen nykytilasta mainitsi kirkkokonserttia pitänyt esiintyjä. Lopulta esitykseen jouduttiin hommaamaan erillinen soitin ohjelmiston läpiviemiseksi.

–Voivat ne isot urkupillit olla jopa hengenvaarallisiakin, sillä ne saattavat irrota ja tulla seinältä alas, Togbenou sanoo.

Yksinlaulajien loppiaiskonsertilla on vuosien aikana tuettu paikallisen seurakunnan jumalanpalvelus- ja musiikkityötä. Osa laulajista on mukana johtokuntatyöskentelyssä, jossa mietitään rahankäyttöä. Yhteisissä harjoituksissa myös urkujen tila on puhuttanut.

-Perustetaan uusia urkuja varten urkurahasto ja aletaan pikkuhiljaa kartuttaa varoja urkujen uusintaan, Markku Järvelä ideoi.

Laulajat tietävät, että urkuprojekti olisi kallis, mikäli seurakunta sellaiseen päättää ruveta. Omalla panoksellaan he ovat valmiita edistämään asiaa.

Vuosien aikana loppiaiskonsertin tuotolla on kustannettu esimerkiksi pianonvirittäjän käynti. Pienimuotoinen akuutti hankintatarve olisi kirkossa oleva uusi nuottiteline.

Hankintojen ohella loppiaiskonsertilla on syvällisempi merkitys. Laulajat haluavat rauhoittaa ihmiset vielä kerran joulutunnelman äärelle, yhteiseen hetkeen arjen jo alettua. Siksi kappalevalinnat ovat tarkan mietinnän tuloksia. Jokainen on valinnut sellaisia, jotka puhuttelevat itseä ja toivovat välittävänsä esityksellään tunnelman myös kuulijalle.

Vuokko Pelkonen löysi ohjelmistoonsa. kappaleita, joita hän kuuli muun muassa kuorotapahtumassa Kokkolassa. Tuula Mannerkorpi arvostaa ympärillään olevaa tuttua porukkaa, jonka kanssa on kiva suunnitella kokonaisuutta. Toinen toistaan tukien ja kannustaen ohjelmistosta syntyy monipuolinen ja koskettava. Markku Järvelälle loppiaistilaisuuden suunnittelu ja toteuttaminen on kuin osa kauneimpia joululauluja.

Tämänvuotisessa loppiaiskonsertissa kuullaan tuttuja, rakastettuja joululauluja, mutta myös uusia. Yksi uusimmista kappaleista on vast´ikään virsikirjan lisäosaan liitetty Oi saavu jo Immanuel. Myös päättynyt Suomen 100-vuotisjuhlavuosi kuuluu valinnoissa.

–Toivottavasti ihmiset tänäkin vuonna tulevat konserttiimme. Yleensä väki on hyvin lähtenyt liikkeelle, laulajat toivovat.

Yleisö otetaan mukaan myös laulamaan. Siitä yksinlaulua harrastavat haluavat pitää kiinni.

–Kyllä, yhteislaulua pitää olla, he painottavat ja miettivät, mikä olisi kaikenikäisille sopivan helppo laulettava. Jotain yllätyksellistäkin laulajien mieli haluaisi tarjota väelle.

Konsertin huipennukseksi laulajat suunnittelevat Maa on niin kaunis -laulua.

–Siihen se on hyvä päättää, he nyökkäilevät.

Konsertti järjestetään Oulaisten kirkossa, lauantai-iltana.