Lu­mi­ahon kas­vat­ti oli huu­to­kau­pan kallein varsa

Kolmivuotiaasta Lumi-Rikusta huudettiin ennätykselliset 25 000 euroa plus verot ja välityspalkkio.
Kolmivuotiaasta Lumi-Rikusta huudettiin ennätykselliset 25 000 euroa plus verot ja välityspalkkio.
Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Lahden kuninkuusravihuutokaupan kalleimmaksi varsaksi kohosi vihantilaisen Markku Lumiahon kasvattama Lumi-Riku. Talli Metz huusi kovasukuisen kolmivuotiaan suomenhevosvarsan ennätyksellisellä 25 000 eurolla. Myyntihinnan päälle tulee lisäksi arvonlisävero 24% sekä välityspalkkio 2% huutokaupan järjestäjälle. Lumi-Riku oli ennen huutokauppaa Suvelan tallin omistuksessa Korpilahdella.

Lumi-Rikun hankkineet Anne ja Kaarina Metz pyörittävät tallitoimintaa Mäntsälässä. Heidän tallissaan on ennestään kolmisenkymmentä islanninhevosta. Lumi-Rikussa heitä kiinnosti suku.

– Mulla on ollut 30 vuotta sitten muutama lämpöinen ravuri ja sen jälkeen olen ajautunut muille teille. Välillä on asuttu ulkomaillakin. Teki mieli hankkia taas ravuri ja suomenhevonen. Sitten tultiin tänne, ja olimme jo etukäteen päättäneet, että tämä on meidän varsa, Kaarina Metz kertoi.

Talli Metz hankki huutokaupasta myös kaksivuotiaan tammavarsan Myllyn Sissin 3 500 eurolla, joka tulee heidän kotitalliin. Lumi-Riku siirtyy puolestaan Orimattilaan Tapio Perttusen treeniin.

Lumi-Rikun 22,8-aikainen emä Helmin Roosa nousi urallaan avoimelle tammahuipulle saakka. Reilut 93 000 euroa urallaan tienannut tamma kilpaili Mikkelin kuninkuusraveissa vuonna 2012. Varsan isä on oulaistelaisen Anne Nikulan kasvattama huippuperiyttäjä Liising.

Helmin Roosa on tehnyt tähän mennessä kuusi varsaa, joista Lumi-Rikun vuotta vanhempi täysveli kuoli kaksivuotiaana. Tänä kesänä Helmin Roosa varsoi orivarsan, jonka isä on puolestaan tuore ravikuningas Tähen Toivomus.

Huutokaupan toiseksi kallein varsa oli 20 500 euroa maksanut ylivieskalaisen Ranta-Tallin kasvattama Rannan Sipi. Kaksivuotiaan orivarsan emä on Pyhäjoella Seppo Kivimäen ja Pekka Oravisjärven hoivissa syntynyt Masto. Emätamma kuuluu kovasukuiseen sisarussarjaan, jonka nimekkäimmät jäsenet ovat ravikuningatar Mokomani ja ravikuningas Jokivarren Kunkku.

Huutokaupassa oli kahden poisjäännin myötä huudettavana 16 varsaa. Kymmenen varsaa vaihtoi omistajaa, kuudesta tehtiin sisäänhuuto.