Mai­se­mat koh­dil­laan, Py­hä­joel­le tehty ret­kei­ly­rei­tis­tö­jä 200 ki­lo­met­riä

Retkeilyreitistöt huutavat opasteita ja pientä hienosäätöä, mutta pian kaikki on valmista.

-
Kuva: Vesa Joensuu

Pyhäjoen kunnan alueelle on tehty tämän vuoden aikana noin 200 kilometrin verran retkeilyreitistöä. Opasteita ei vielä juuri ole, mutta niitä laitetaan vielä loppuvuoden aikana. Samoin pientä hienosäätöä tulee tapahtumaan ja paikkoja laitetaan kuntoon, mutta kaiken pitäisi olla aika lailla valmista vuodenvaihteessa.

– Katsotaan toki, onko vielä mahdollista tehdä viimeistelyjä vuodenvaihteen jälkeen. Käytännössä töitä on tehty tämä vuosi. Joitakin laavujuttuja on ollut aiemmin, jo silloin, kun ei ollut vielä rahoituspäätöstä. Suunnittelutyö ja maanomistajasopimukset on tehty vuoden 2017 lopulla, Pyhäjoen kunnan ympäristösihteeri Vesa Ojanperä kertoo.

Reitistöhankkeessa on kaksi eri osiota: reitistö ja varustetason parantelu erilliskohteissa.

– Niitä on kaikkiaan vajaat 20 eri puolilla kuntaa. Mutta punainen lanka on se reitistö. Oli tarkoitus, ettei tulekaan oikein raskasta reittirakentamista, vaan merkitään olemassa olevia polkuja kohteiden välille. Merkittyjä reittejä ei aiemmin ollut. Nyt on hyödynnetty paljon olemassa olevia metsätiepohjia ja jopa isompia metsäteitä. Reittejä on jopa umpimetsässäkin, jonne polku syntyy vähitellen, Ojanperä valottaa ja jatkaa.

– Reittien materiaalikustannukset ovat pienet. Paljon on tehty talkotyötä, ja minä olen käynyt reittejä paljon läpi.

Reittejä pääsee kulkemaan niin pyörällä kuin kävellenkin. Mutta Ojanperä muistuttaa, että siirtymätaipaleet virkistyspaikasta toiseen ovat melko pitkiä.

– Reitit soveltuvat parhaiten maastopyöräilyyn, koska välit ovat tosiaan aika pitkiä. 10–20 kilometriä on yleisin virkistyspaikkojen väli, joten ei niitä juuri kävellen käydä, mutta toki saa siellä saa kävelläkin, Ojanperä mainitsee.

Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ohjelmakaudelle 2014–2020. Leader-rahaa 130 000 euron kokonaiskustannuksiin on tullut 75 000 euroa.

Loput rahat tulevat yksityisiltä ja kunnalta, mutta kuten Ojanperä mainitsi, myös talkootyötä on tehty runsaasti. Esimerkiksi eläkeläisryhmät ovat tehneet taukopaikoille pöytä- ja tuoliryhmiä.

Yksi talkoolaisista on Pirttikosken jakokunnan puheenjohtaja Kari Kivimäki, joka on ollut tekemässä muun muassa laavua ja metsänraivausta Oravisjärven ympäristössä.

Siellä hommat tosin ovat vielä kesken, sillä penkalle on tulossa vielä lintutorni. Samoin järven ympäri tehdään noin kolmen kilometrin reitti.

– Sen pystyy kulkemaan pyörällä tai kävellen. Siinä menee tunti, kun sen kävelee reippaasti. On kyllä hyvä homma, että näitä reittejä tulee, Kivimäki toteaa.

Lintutorneja näkee usein merien läheisyydessä, mutta Pyhäjoella sellainen rakentuu järven rantaan. Se saattaa houkutella lintubongareita kauempaakin. Oravisjärven lisäksi lintutorni nousee myös Tervoon. Lisäksi Parhalahden "huojuvaa" tornia kunnostetaan.

– On täällä ollutkin jo pyöräilijöitä, vaikkei reittejä vielä ole ollut missään esillä. Ja täällä laavulla on ollut yöpyjiäkin. Mekin oltiin täällä työporukalla yötä viime helmikuussa, Ojanperä kertoo Oravisjärven rannalla.

Retkeilyreitistöstä tulee myös mobiilikartta, jonka pitäisi valmistua ensi vuoden kesään mennessä. Se onkin tänä päivänä varsin tärkeää, sillä lähestulkoon kaikilla matkapuhelin kulkee mukana.

Reiteille ei tule talvikunnossapitoa, mutta Ojanperä uskoo, että siellä pystyy liikkumaan myös suksilla. Ainakin joissakin paikoissa.

– Kyllä nämä ovat kesäreittejä, mutta todennäköisesti osa reitin osuuksista menee hiihtämällä. Kyllä ne merkityt reitit voivat kiinnostaa hiihtäjiäkin, mutta se hahmottuu vähitellen. Sen sijaan kelkkaijoille nämä reitit eivät ole, Ojanperä alleviivaa.

Reiteille on tulossa vielä opasteiden lisäksi heijastintolppia, jotka olivat pyöräilijöiden toiveissa.

– Näin ollen voi hyödyntää enemmän hämäräjaksoa.

Uusitun reitistön varrella pääsee näkemään myös upeita luontokohteita, joihin on tulossa opasteita ja tarinoita itse kohteesta. Yksi niistä on Kupuliskosken seutu, joka on varsinkin ruska-aikaan upea ilmestys.

Ojanperä kertoo, että kunta tulee jatkossa huolehtimaan kaikkien noin parinkymmenen kohteen siisteydestä. Eli roskikset tyhjennetään ja laavuille hommataan polttopuita.

Pyhäjoen Rautiperän ulkoilualuetta uusittiin muutama vuosi sitten. Ojanperä tietää, että siellä käyttäjiä on ollut todella paljon ja palaute on ollut positiivista.

Tämä hanke vastaa hänen mukaansa olemassa olevaan tarpeeseen. Eli pyhäjokiset haluavat liikkua luonnossa.

– Kyllä tässä on osaltaan toiveeseen vastattu. Toinen seikka on se, että meillä on kunnassa kohtuullisen paljon hyviä virkistyspaikkoja, joissa väki on perinteisesti käynyt, mutta ne ovat aika pienellä piirillä tiedossa. Kun tulin itse vuonna 2017 tänne, oli jo silloin puhetta, että tämäntyylistä hanketta aletaan tehdä. On täällä kovasti kysyntää tällaiselle. Maastopyöräpuolella ja usean vuoden jatkunut tämä (buumi), ja siihen nyt vastattiin.

Fakta

Retkeily-reitistö

Pyhäjoen retkeilyreitistöhankkeen puitteissa kunnan alueella valmistuu 200 kilometriä merkattuja kesäreittejä.

Reitit soveltuvat pyöräilyyn ja kävelyyn, mutta siirtymät ovat toki melko pitkiä.

Kokonaiskustannusarvio on noin 130 000 euroa.

Leader-rahoitushankkeen osuus 100 000 euroa, josta Leader-rahoitusosuus on 75 000 euroa ja yksityinen rahoitusosuus 25 000 euroa. Siitä talkootyön osuus on 20 000 euroa