Mas­ki­suo­si­tus on tulossa ensi vii­kol­la, ko­ro­na­vi­rus­ta­paus­ten määrä on kas­vus­sa

Kasvomaskeista ei tänään vielä tehty suositusta.
Kasvomaskeista ei tänään vielä tehty suositusta.
Kuva: Simo Husso

Maan hallitus ei anna suositusta kasvomaskien käytöstä tällä viikolla. Sen sijaan sellainen on liki varmasti tulossa ensi viikolla. Suosituksen antaminen riippuu koronaviruksen leviämisvauhdista. Voi olla, että suositukseen tehdään alueellisia

Suositusten antamisen siirtyminen ensi viikolla kävi ilmi Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitoksen tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tiedotustilaisuudessa, että kasvomaskisuositus tulee varmasti. Hän kuitenkin totesi, että suosituksen sisällön ratkaisee koronavirustilanne.

Varhilan mukaan Suomeen ollaan laatimassa kolmeluokkaista tiekarttaa koronaviruksen varalta. Ensimmäisessä luokassa virustartuntojen määrä on maltillinen: Tuolloin suosituksia rajoituksista ei tarvita.

Toisessa luokassa taudissa on alueellisia ryppäitä, jolloin suositukset tehdään alueellisesti.

Kolmannessa luokassa tauti leviää voimakkaasti eikä tartuntaketjuja voi jäljittää. Tällöin turvaudutaan valtakunnallisiin rajoitustoimiin.

Koronavirustiekartta julkaistaan ensi viikolla.

Tällä hetkellä on tilanne se, että koronavirustapausten määrä on kasvussa. Samalla alueelliset erot ovat suuret. Suomessa on sairaanhoitopiirejä, joissa koronavirustartuntojen määrä on olematon. Sitten taas on niitä, joissa määrä on suuri. Suomen murheenkryyni on tällä hetkellä Uusimaa, jossa valtaosa uusista tartunnoista on todettu.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi, että Suomessa tartuntojen määrä on tällä hetkellä 1,10-1,40. Kun tartuntojen määrä nousee yli yhden, tietää se että koronavirustapausten lukumäärä kokonaisuudessaan on kääntynyt nousuun.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi, että maailmalla koronavirustilanne Balkanilla näyttä huolestuttavalta. Hän varoitti, että tällä voi olla vaikutusta myös Suomen tilanteeseen.

Koronaviruksen käyttäytyminen on muuttunut. Aiemmin tautiin sairastui etupäässä varttuneemmat henkilöt. Nyt tautitapauksia on todettu enenevässä määrin alta 30-vuotiailla.