
Muutaman kuluneen vuoden aikana sähköavusteiset polkupyörät eli sähköpyörät ovat lisääntyneet maamme liikenteessä huomattavasti. Tai ei ehkä huomattavasti, sillä sähköpyörä ei ulkonäöllisesti – tai ajo-ominaisuuksiltaan – juurikaan eroa perinteisistä polkupyöristä.
Kyseessä on siis nimenomaan polkupyörä, jossa on polkemista avustava sähkömoottori. Sähkömoottori saa virtansa akusta, joka on kiinni polkupyörän rungossa tai tarakan alla. Akku onkin usein ainoa paljastava tekijä pyörän ulkonäössä, joka kertoo kyseessä olevan sähköpyörä. Yhdistävä tekijä kaikissa pyörissä on se, että lain mukaan sähköpyörän sähkömoottori toimii vain poljettaessa, sen teho on enintään 250W ja se kytkeytyy pois päältä nopeuden saavuttaessa 25km/h. Nämä vaatimukset täyttäessään sähköpyörä on ajoneuvolain silmissä kuin tavallinen polkupyörä.
Sähköpyöristä on saatavilla erilaisia malleja, kuten sähkökaupunkipyörät, sähköfatbiket sekä sähkömaastopyörät. Ajat sitten kohteeseesi tasaisia asfaltti- ja sorateitä pitkin tai oikaiset mieluummin haastavien metsäpolkujen kautta, löydät kyllä sopivan sähköpyörän, joka vie sinut perille. Sähköpyörä nimittäin soveltuu ajettavaksi myös talvella. Pyörämalleista voi valita omiin tarpeisiinsa sopivan mallin myös sen mukaan, kuinka pitkää sähköavustettua ajoa kaipaat. Mitä isompi akku pyörässä on, sen pidemmän matkan sähköavusteinen moottori jaksaa pyöräilyä helpottaa.
Kenelle sähköpyörä on sitten tarkoitettu?
Sähköpyörä sopii oikeastaan kenelle tahansa, joka haluaa kevyempää pyöräilyä, mutta tehokasta liikuntaa siinä samalla. Vaikka pyörä on sähköavusteinen, sitä pitää kuitenkin itse polkea. Sähkömoottorin avustaessa pyöräily on kevyempää ja miellyttävämpää, eikä hiki ei pääse yllättämään. Sähköpyörällä pidempikin matka taittuu helpommin kuin ennen, sillä sähkömoottorin avulla sinulla on myötätuuli mennen tullen! Pyörämatkan pituutta voi kasvattaa verraten perinteiseen pyöräilyyn, joten samalla liikuntasuorituksen pituuskin kasvaa.
Erityisesti työmatkan kulkemiseen sähköavusteinen pyörä soveltuu erittäin hyvin. Sähköpyörien kantama on malleista riippuen muutamista kymmenistä jopa 150 km asti, joten suomalaisten mediaani työmatka 5 - 8 km taittuu niillä mukavasti. Tehokkaimmilla akuilla varustetuilla sähköpyörillä voi ajaa vaikka pidempääkin reittiä molempiin suuntiin tai lähteä vapaa-ajalla pitkälle pyöräretkelle. Useimmissa malleissa akun voi irrottaa ja ladata kätevästi työpäivän aikana täyteen. Pyöräillessä välttää ruuhkissa istumiset ja parkkimaksut sekä säästää ympäristöä, sillä sähköpyörän laskennallinen hiilidioksidipäästökerroin on vain 1-2 g/km. Sähköpyörä tekee siis työmatkoista miellyttävämpiä ja liikunnallisesti hyödyllisempiä.
Entä sitten se hinta?
Hinta on monelle se merkittävin tekijä, mutta sähköpyörää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota nimenomaan pyörän laatuun. Laadukas sähköpyörä on pyöräilijälle turvallinen sekä huoleton valinta. Lisäksi laadukkaan akun kantama sekä käyttöikä on halvimpia vaihtoehtoja parempi. Kannattaa myös panna merkille, että sähköpyörää varten ei tarvitse ostaa kalliita liikennevakuutuksia tai suorittaa ajokorttia. Syyskuussa 2020 Suomen hallitus ilmoitti, että vuoden 2021 alusta astuu voimaan työsuhdepolkupyörien vuosittainen verovapaus 1200 euroon saakka. Koska edun arvo lasketaan yhtä vuotta kohti, useimmat sähköpyörämallit tulevat edun piiriin. Lisäksi suuren suosion saanut autojen romutuspalkkiokampanja käynnistyi taas uudelleen joulukuussa 2020 ja nyt romutuspalkkion saa myös uutta sähköpyörää hankkiessa. Sähköavusteisen polkupyörän hankintaan voi siis saada enimmillään 1 000 euroa romutuspalkkiota!
Tutustu sähköpyörävalikoimaamme ja löydä omasi Kuntokaupasta!
Artikkelin lähde:
https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/nain_liikut_viisaasti/sahkopyora