Miltä näyttää Nii­nis­tön muo­to­ku­va, joka si­joit­tui lu­ki­ja­ää­nes­tyk­ses­sä toi­sek­si?

Niilo Kytölä ja presidentti Sauli Niinistön muotokuva. Niilo Kytölä ja pyrografia vuonna 1996 perustetusta metalliyhtye Viikatteesta. Taiteilija ja Kimi Räikkönen. Haloo Helsinki -yhtyeen Elli Haloo Chisu Esa Pakarinen, Pekka Puupää -kello. Aste Hän ei esittelyjä kaipaa, Marilyn Monroe. Anni Sofia Hiilipiirros, jonka aiheena on kettu.
Niilo Kytölä ja presidentti Sauli Niinistön muotokuva.
Niilo Kytölä ja presidentti Sauli Niinistön muotokuva.
Kuva: Heli Nurkkala

Tosi tuttuja hahmoja, kotimaasta ja ulkomailta, Kimi Räikkönen, Marilyn Monroe, Sauli Niinistö, Esa Pakarinen, Audrey Hepburn, Patrik Laine, Iivo Niskanen, Chisu.. Ja listaa voisi vielä jatkaa pitkästi.

Lista kertoo henkilöistä, joista oulaistelainen Niilo Kytölä on tehnyt lyijykynä- tai pyrografiatöitä, joista jälkimmäisiin Kytölä on aika lailla tällä hetkellä vapaa-ajalla keskittynyt.

Niin, ja muuten presidentti Sauli Niinistön muotokuva, vanerille poltettu pyrografiatyö, on valtakunnan julkisuudesta tuttu.

Sen verran pakitetaan, että muistellaan vuotta 2018, jolloin julkistettiin presidentin muotokuva, jonka tekemiseen osallistui sata suomalaistaitelijaa. Muotokuva herätti paljon keskustelua, joten Ilta-Sanomat käynnisti oman muotokuvakilpailun, johon sai osallistua Niinistön muotokuvalla.

Niilo Kytölä osallistui IS-kilpailuun omalla pyrografiatyöllään. Kilpailutöitä osallistui kisaan kolmattakymmentä, joista muotokuvamaalari Sirpa Papinaho ja taitelija, muotokuvamaalauksen opettaja Maarit Björkman-Väliahdet valitsivat 11 finaalityötä. Kytölän työ rankattiin 11. finaalityön joukkoon.

Finaalitöistä järjestettiin lukijaäänestys, jossa Kytölän työ lukijaäänestyksessä valittiin 2. sijalle. Myös tämä kyseinen kilpailutyö löytyy Oulaisten KoronaGalleriasta, jossa on parasta aikaa esillä Kytölän pyrografia-, hiili- ja öljyväritöitä.