Miten ko­ro­na­vi­rus tarttuu ih­mi­ses­tä toi­seen? Suurin osa ei tartuta virusta

Läheisyys kuitenkin vaikuttaa: perheen sisällä sairastuneen puolisolla on 40 prosentin mahdollisuus saada Covid-19-tartunta.

-
Kuva: Jussi Leinonen

Kun henkilön todetaan altistuneen Covid-19-virukselle, hänet määrätään karanteeniin. THL:n ohjeistuksen mukaan lähipiiri ei kuitenkaan ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.

Vaikka Covid-19:n tiedetään tarttuvan herkästi, perheenjäsenten sairastuvuus on tutkimuksissa todettu sangen vähäiseksi.

Esimerkiksi lääketieteellisessä The Lancet -aikakauslehdessä kesäkuussa julkaistun kiinalaistutkimuksen mukaan vain 12–17 prosenttia altistuneeksi todetun henkilön kanssa samassa taloudessa asuvista sai tartunnan.

Mikseivät kaikki perheenjäsenet sairastu?

Tutkijatohtori, evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan pitää pitää mielessä, missä tutkimus on tehty. Esimerkiksi Aasiassa, kuten Koreassa, tartunnan saanut henkilö eristetään myös perheestään.

– Sitä varten on koronahotelleja. Kun koko tartunta-aikaa ei ole kotona, se vähentää huomattavasti muiden riskiä sairastua.

Aivelon mukaan kysymys on kuitenkin relevantti. Viimeisimpien lukujen mukaan puolisolla on 40 prosentin mahdollisuus tapauksista saada tartunta.

Se riippuu siitä, kuinka läheinen suhde on.

– Puolison kanssa ollaan paljon tekemisissä, nukutaan useimmiten samassa sängyssä. Usein virus myös leviää vanhemmilta pienille lapsille. He tarvitsevat hoitoa ja se tarkoittaa fyysistä kontaktia.

Arvioiden mukaan reilut 60 prosenttia sairastuneista ei levitä tautia.

On kuitenkin superlevittäjiä, jotka tartuttavat viruksen jopa useille kymmenille henkilöille.

– Superlevitystilanne on sellainen, jossa ahtaassa tilassa on paljon ihmisiä. Osa ihmisistä on superlevittäjiä, he vain erittävät enemmän virusta. Ei tiedetä, onko se geneettistä, fysiologista tai immunologiaan liittyvää. Myös perheen sisäisessä leviämisessä jotkut ovat hyviä levittäjiä.

Kotona viruksen tarttumiseen vaikuttaa tehostettu hygienia sekä sekin, millainen asunto on. tilavassa omakotitalossa on helpompi vältellä kontaktia.

Myös perheenjäsenten määrä vaikuttaa.

– Ja teinien elintavat tuntien, ei keskinäistä altistusta ole kovin paljon, varsinkin jos ei syödä tai katsota televisiota yhdessä.

THL:n ohjeistuksen mukaan lähikontaktiksi lasketaan yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle kahden metrin etäisyydellä.

– Paljonko perheessä on sellaisia tilanteita, jos puolisoa ei lasketa?

Aivelo muistuttaa, että aikaikkuna, jossa virus leviää, on suhteellisen kapea.

"Osa ihmisistä on superlevittäjiä, he vain erittävät enemmän virusta. Ei tiedetä, onko se geneettistä, fysiologista tai immunologiaan liittyvää."
Tuomas Aivelo evoluutiobiologi

Tartuttavuus on pahimmillaan pari päivää ennen oireita ja 5–7 päivää oireiden alkamisen jälkeen.

– Kovin kauan ei tarvitse perheessä muita vältellä.

Kun perheessä on Covid-19-positiivinen henkilö, kaikki altistuvat, eli kaikilla on ollut mahdollista saada tartunta.

Se ei kuitenkaan tarkoita suoraan, että tartunnan on saanut. Suurin osa ei levitä tautia eteenpäin, korostaa Aivelo.

Tauti on vaarallisempi vanhemmilla, ja heillä se myös todennäköisimmin on oireellinen. Sen sijaan lapset ja nuoret ovat todennäköisimmin oireettomia.

– Ei tiedetä, kuinka paljon oireettomat tartunnan saaneet levittävät virusta. Luultavasti aika vähän. Vanhemmat tartuttavat luultavasti enemmän kuin lapset.

Kun tartunta todetaan, todennäköisesti jokainen perheenjäsen altistuu. Siitä johtuu karanteeni.

Jotta tartunnan saisi, viruksen pitää kuitenkin ylittää limakalvojen luontaiset puolustusreaktiot, jotta se pääsee tekemisiin elimistön kanssa, selittää infektiotautien erikoislääkäri, dosentti Jukka Lumio.

– Esimerkiksi influenssasta tiedetään, että kun se tulee ruokakuntaan, puolet saa tartunnan, puolet ei. Ja ne, jotka sairastuvat, sairastuvat keskimäärin viiden vuorokauden aikana.

Vaikka tartunnan saisi, ei välttämättä sairastu. Lumion mukaan viruksen kohtaamisessa on kolme porrasta.

– On altistuminen, mutta ei tartuntaa. Saa tartunnan, mutta ei sairastu. Saa tartunnan ja sairastuu.