Muis­to­kir­joi­tus: Kii­tok­sem­me Matille “pil­vi­pal­ve­luun”

Asiakkuuspäällikkö Matti Torven elämänasenne kannustaa ulos surusta.

Matti Torvi aloitti Kaleva Mediassa ja Pyhäjokiseudussa myyntityössä syksyllä 2018.
Matti Torvi aloitti Kaleva Mediassa ja Pyhäjokiseudussa myyntityössä syksyllä 2018.

Asiakkuuspäällikkömme Matti Torven huoneessa on pimeää. Ikkunasta paistava aurinko paljastaa seinäkalenterin, jossa ajanlasku on pysähtynyt viime vuoden syyskuuhun. Vain vuosi sen jälkeen kun Matti aloitti myyntityön paikallislehdessämme ja Kaleva Mediassa, tuli eteen uusi haaste. Sen piti olla vain pieni tarkistuskäynti, että kaikki on kehossa hyvin. Toisin kuitenkin kävi. Vajaassa vuodessa oli edessä sopeutuminen siihen, etteivät parhaimmatkaan hoidot auta.

Me työkaverit saimme olla mukana Matin läheisten kanssa saattamassa hänet haudan lepoon viime perjantaina. Lämmin kiitos Matin perheelle siitä, että saimme olla mukana jättämässä kiitoksemme vielä viimeisellä matkalla työyhteisömme arvostetulle tekijälle.

Kahvihetkissämme muistuvat mieleen nyt monet Matin sanonnat. Ne ovat rohkaisevia, humoristisia lotkauksia arjen kannustimiksi. Saimme työyhteisönä nähdä, kuinka ammattitaitoisesti ja kunnianhimoisesti Matti paneutui työhönsä. Kohtaamiset synnyttivät luottamuksen uusien ihmisten kanssa heti ensitapaamisilla. Aivan kuten muistamme Matin ensikohtaamisen työyhteisössämme. Oli tunne, kuin hän olisi ollut osa lehtiperhettämme aina.

Muistoista rakentuu lohdutus. Näin kirjoitimme kukkalaitteen muistovärssyyn. Muistot kantavat ja antavat voimaa. Olemme kiitollisia siitä ajasta, jonka saimme Matin tuntea ja tehdä hänen kanssaan töitä.

Mutta Matilla oli elämässä paljon muutakin kuin työ. Puoliso ja lapset olivat hänelle niin rakkaita. Saimme monet kerrat elää mukana, kun lapset ottivat askeleita itsenäiseen aikuisten elämään. Matilla oli neuvoja, auttavat kädet ja asenne, jolla asiat murehtimisen sijaan ratkaistaan. Tuota asennetta opimme myös työyhteisössämme reilun vuoden yhteisen työuramme aikana.

– Annetaan hevosten miettiä, niillä on suurempi pää. Näin saattoi Matti keventää palaveritilanteen, jos arkielämän haasteet alkoivat pyöriä puheissa ympyrää.

Omiensa lisäksi Matti jaksoi kannustaa meitä kaikkia. Hänelle jokainen ihminen oli samanarvoinen.

Kun elokuun alussa saimme tietää suru-uutisen Matin poismenosta, itkimme. Kyyneleet kimaltelevat yhä helminauhoina silmäkulmissa. Lohdutuksen tuovat sanat, jotka Matti on viimeisinä päivinään läheisilleen sanonut.

– Älkää jääkö murehtimaan. Elämän on jatkuttava.

Matin kädenjälki ja osallisuus monissa asioissa elää. Bändissä, jonka kanssa elämänpolulle on kertynyt hupaisia muistoja, soi rumpali-Matin muisto. Musiikki kuuluu kappaleissa, joita Matti on tehnyt. Yhden niistä Matti ehti julkaista poikansa kanssa Youtube-kanavalle tänä kesänä.

Saimme myös tietää, että Matti on dokumentoimassa oman kotikylänsä, Torvenkylän, elämää ja historiaa. Vasta nyt ymmärrämme, kuinka laajasta projektista onkaan kyse. Viimeiset ilmakuvaukset dokumenttia varten Matti kävi ottamassa vielä heinäkuussa yhdessä läheistensä kanssa.

Tästä dokumentista kuulemme vielä. Työ jatkuu. Sitä tehtiin sydämellä, jossa laatu ja tunnelma ovat etusijalla. Ensi-illan Matti olisi toivonut tulevaisuudessa vielä näkevänsä. Nyt hän katselee sitä ”pilvipalvelusta”, jonne humoristisesti kertoi lähtöhetkensä lähestyessä olevan siirtymässä.