Katso kuvagalleria: Ou­lais­ten Jou­lu­maas­sa heräsi jou­lu­mie­li

Helppo käyttää: So­vel­lus Py­hä­jo­ki­seu­dun lu­ke­mi­seen on nyt valmis –Näin hel­pos­ti lataat sen kän­nyk­kää­si

Kaatolaskuri: Täältä näet, montako hirveä on jo ammuttu eri kun­nis­sa

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni
Tilaajille

Naton ris­ki­ar­vioin­ti te­ke­mät­tä

Eduskunta aloittaa tällä viikolla käsittelemään ajankohtaisselontekoa turvallisuusympäristön muutoksesta. Selonteko käsittelee Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, mutta myös muuttuneen tilanteen taloudellisia vaikutuksia, huoltovarmuutta, varautumista sekä rajaturvallisuutta, kyberturvallisuutta ja hybridivaikuttamista.

Vaikka selonteko on erittäin laaja kokonaisuus, nousee kaiken keskustelun ytimeen Suomen mahdollinen NATO-jäsenyys. Kuitenkaan selonteko ei käsittele juuri lainkaan sotilasliiton jäsenyyteen liittyviä velvoitteita tai riskejä. Siksi tuntuu oudolta julkinen spekulaatio siitä, että kansanedustajat voisivat tehdä päätöksen hakea NATO-jäsenyyttä jopa muutaman päivän sisällä selonteon jättämisestä. Näin merkittävästä ja kauaskantoisesti asiasta päätettäessä tulee kansanedustajilla olla oikeus saada kaikki olennainen tieto ja samalla tulee turvata riittävästi aikaa NATO-jäsenyyden vaikutusten huolelliseen arviointiin. Nyt onkin taattava, että kaikkien kansanedustajien tiedonsaantioikeus turvataan, ei vain niiden, jotka istuvat ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevissä valiokunnissa.

On myös hyvä muistaa, että Marinin hallitusohjelmassa todetaan, että ”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkeimpänä tehtävänä on estää Suomen joutuminen sotilaalliseen konfliktiin.”

Lue digiä _1 kk vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.