50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Nel­jäs­osa nuo­ris­ta au­toi­li­jois­ta on hy­pän­nyt auton rattiin juo­tuaan al­ko­ho­lia - po­lii­sil­la käyn­nis­sä te­ho­val­von­ta

Jopa 15 prosenttia autoilevista suomalaisista myöntää joskus ajaneensa autoa nautittuaan ainakin yhden lasillisen alkoholijuomaa. Poliisi tekee koko maassa tehovalvontaa tänäkin viikonloppuna.
Jopa 15 prosenttia autoilevista suomalaisista myöntää joskus ajaneensa autoa nautittuaan ainakin yhden lasillisen alkoholijuomaa. Poliisi tekee koko maassa tehovalvontaa tänäkin viikonloppuna.

Nuorten keskuudessa yhden tai muutaman lasillisen jälkeen autoilu on hälyttävän yleistä. Peräti 25 prosenttia 25–34-vuotiasta autoilijoista kertoo hypänneensä rattiin juotuaan alkoholia.

Alkoholi on taustatekijänä joka neljännessä vakavassa kolarissa. Poliisi on ilmoittanut tehovalvonnasta koko maassa.

Pikkujoulukausi on kiihkeimmillään. Vilkkaimmat pikkujouluviikonloput ovat arvioiden mukaan tällä ja ensi viikolla. Samalla lisääntyvät poliisin saamat tehtävät.

Poliisin tehostetussa valtakunnallisessa pikkujoululiikenteen valvonnassa jäi 17.-19. marraskuuta kiinni 145 rattijuopumuksesta epäiltyä kuljettajaa. Poliisi puhallutti kaikkiaan 36 260 kuljettajaa. Valvonta kohdennettiin poliisin mukaan etenkin ilta- ja yöajan pikkujoululiikenteeseen. Tehostettua valvontaa jatketaan myös tulevana viikonloppuna koko maassa.

56 prosenttia suomalaisista pitää rattijuoppoja yhtenä suurimmista turvallisuusriskeistä liikenteessä. Rattijuopot ovat ihmisten mielestä toiseksi suurin uhka maamme liikenneturvallisuudelle heti teiden huonon kunnon jälkeen. Tästä huolimatta jopa 15 prosenttia autoilevista suomalaisista myöntää joskus ajaneensa autoa nautittuaan ainakin yhden lasillisen alkoholijuomaa.

–Tämä kertoo pahimmillaan jopa jonkinlaisesta kaksinaismoralismista, josta on syytä olla huolissaan. Toisaalta ollaan syvästi tuomitsevia vaikkapa rattijuopon yliajosta, mutta sopivan tilaisuuden tullen kaveriporukassa ollaan valmiita olemaan hyvinkin joustavia. Tässä asiassa joustaminen ei ainakaan kaunista kolaritilastoja, joiden mukaan alkoholi on ollut taustatekijänä joka neljännessä vakavassa kolarissa, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen listaa.

–Puolen promillen raja on siitä kiusallinen, että se saattaa houkutella ottamaan yhden tai jopa muutaman lasillisen. Turvallista perille pääsyä ei kannata vaarantaa riskin otolla. Suosittelen ehdottomasti pitämään autoillessa kiinni nollatoleranssista, jota useimmat autoilijat onneksi noudattavat. Silloin ei tarvitse arvailla tai epäröidä, vaan tilanne on helppo ja selkeä; kun ajan, en ota, Nieminen toteaa.

Tutkimustulos selviää LähiTapiolan Arjen katsaus -tutkimuksesta, johon vastasi 1026 ihmistä. Tutkimus tehtiin syyskuun lopulla ja lokakuun alussa. Vastaajat olivat 15-74 -vuotiaita. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Tutkimukseen vastanneista 13 prosenttia kertoo ajaneensa autoa nautittuaan yhden lasillisen. Kaksi prosenttia puolestaan myöntää juoneensa useammankin ja hypänneensä siitä huolimatta auton rattiin. 84 prosenttia suomalaisista sanoo, ettei ole viime vuosina ajanut autoa juotuaan alkoholia.

Alkoholin nollatoleranssi autoilun yhteydessä näyttää olevan hatarampaa nuorempien suomalaisten keskuudessa. Peräti 25 prosenttia 25-34-vuotiaista vastasi ajaneensa autoa yhden lasillisen jälkeen. Sen sijaan vain viisi prosenttia 65 vuotta täyttäneistä on tehnyt niin.

–Alkoholin aiheuttamia riskejä liikenteessä on helppo vähätellä, jos on vaikkapa kerran ajanut maistissa eikä mitään tavallisuudesta poikkeavaa ole sattunut. Valitettavasti tällainen asennoituminen näkyy aivan suoraan vakuutusyhtiöiden kolaritilastoissa, Nieminen toteaa.

Myös asuinpaikka vaikuttaa jonkin verran alkoholikäyttäytymiseen. Maaseututaajamissa asuvista 89 prosenttia ei aja autoa nautittuaan alkoholia. Pääkaupunkiseudulla vastaava luku on 77. Sen sijaan keskimääräistä useampi (7 prosenttia) maaseudun haja-asutusalueella asuva kertoo ajaneensa autoa nautittuaan useamman kuin yhden lasillisen alkoholia.