Vielä ehdit: Kil­pai­lu­ku­via kat­sot­ta­vis­sa! Osal­lis­tu sinäkin Py­hä­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan

Latauksia tehty jo paljon: So­vel­lus Py­hä­jo­ki­seu­dun lu­ke­mi­seen on nyt valmis –Näin hel­pos­ti lataat sen kän­nyk­kää­si

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Py­hä­jo­ki­seu­tu tästä!

Ohjaaja ty­käs­tyi Les­ke­län mil­jöö­seen: Kil­ju­sen her­ras­vä­ki viih­dyt­tää

Keskipisteen kesäteatterissa on vielä kolme esitystä jäljellä Kiljusista. Saija Jäntti on ohjaajana ensi kertaa Piippolassa.

Äiti (Hilkka Marjomaa), isä (Juha Kauppinen), Mökö (Jussi Otra-aho) ja Luru Kiljunen (Heli Otra-aho) tanssin pyörteissä. Luru ja Mökö (Heli ja Jussi Otra-aho) ovat osa Kiljusen vauhdikasta perhettä. Piippolan tämänvuotinen kesäteatteriesitys tuo katsojille elämyksiä Kiljusen herrasväen parissa.
Äiti (Hilkka Marjomaa), isä (Juha Kauppinen), Mökö (Jussi Otra-aho) ja Luru Kiljunen (Heli Otra-aho) tanssin pyörteissä.
Äiti (Hilkka Marjomaa), isä (Juha Kauppinen), Mökö (Jussi Otra-aho) ja Luru Kiljunen (Heli Otra-aho) tanssin pyörteissä.

Keskipisteen kesäteatterissa Leskelässä on nähty kesäkuun lopusta lähtien Kiljusen herrasväki -näytelmää. Ohjaaja Saija Jäntti pohtii näytelmän valmistumisaikaa tyytyväisenä.

–Helatorstaista asti olemme harjoitelleet noin viitenä päivänä viikossa, eikä ole paljon ehtinyt muualla käymään, vaikka minulla onkin tässä pari samanaikaista projektia käynnissä.

Jäntti on asunut Leskelässä ohjauspestinsä ajan ja ollut mukana myös lavasteiden suunnittelussa ja rakentamisessa. Leskelä oli hänelle entuudestaan tuttu, vaikka ohjaajan saappaissa hän vierailee kesäteatterissa nyt ensimmäistä kertaa.

–Kiinnitin miljööseen huomiota jo vieraillessani näyttelijänä vuonna 2005. Ympäristö on ihanteellinen kesäteatterille sekä sijaintinsa että akustiikkansa puolesta.

Jalmari Finne (1874-1938) kirjoitti Kiljusen perheestä kirjoja vuosina 1914–1925. Vili Auvinen on sovittanut näistä tarinoista näytelmän, jossa yhdistyy Kiljusen perheen ydin ja sen ristiriita suhteessa muihin. Dramatisoinnista on vastannut ohjaaja Jäntti.

–Loppu on mennyt tässä versiossa melkolailla uusiksi. Tekstiä on myös lihavoitettu improvisaation kautta, hän kuvailee.

Näytelmän juoni muodostuu Kiljusen vauhdikkaan perheen sekä heitä kuollakseen pelkäävien Hiljasten yhteentörmäyksestä. Kantavana teemana tekstissä on ollut ennakkoluulot ja niiden murtuminen. Lopputulosta Jäntti kuvailee sanoilla" vauhdikas ja tiivis".

–Näytelmä on myös todella fyysinen, varsinkin Kiljuset joutuvat juoksemaan todella paljon. Siinäkin mielessä on hyvä, ettei näytelmä ole kovin pitkää, Jäntti nauraa.

Kun Jänttiä pyydettiin ohjaamaan Leskelään nimenomaan koko perheen näytelmää, hän luki paljon tekstejä. Kiljusten tarina erottui joukosta heti.

–Muistan kirjat omasta lapsuudestani, ja osa hahmoista on jäänyt sieltä mieleen.

Leskelän kesäteatteriprojekti tarjosi kokeneelle tekijälle myös uusia haasteita.

–En ole aiemmin ohjannut lapsinäyttelijöitä, ja tässä näytelmässä heitä on mukana kaksin kappalein, ja vieläpä päärooleissa. Mitään ongelmia ei ole kuitenkaan ollut. Tytöt ovat ihan mahtavia.

Rooleissa: Juha Kauppinen, Hilkka Marjomaa, Heli ja Jussi Otra-aho, Tara ja Tiana Toppinen, Arvi Vilminko, Elvi Tapia Olguin, Tiina Tenkula, Armi Otra-aho, Erkki ja Leena Lanne. Äänistä vastaa Markus Soppela. Esityksiä on vielä 21., 23. ja 29. heinäkuuta.