Oma­kan­ta käy­tös­sä 10 vuotta, noin puolet suo­ma­lai­sis­ta käyttää pal­ve­lua

Vuonna 2010 Omakannassa vieraili toukokuun aikana 65 henkilöä. Tänä keväänä käyntejä on ollut kuukaudessa jopa 2,3 miljoonaa, Kelan tietopalvelujohtaja Marina Lindgren kertoo.
Vuonna 2010 Omakannassa vieraili toukokuun aikana 65 henkilöä. Tänä keväänä käyntejä on ollut kuukaudessa jopa 2,3 miljoonaa, Kelan tietopalvelujohtaja Marina Lindgren kertoo.
Kuva: Heli Nurkkala

Kanta-palvelut täyttää tänä keväänä kymmenen vuotta.

– Vuosikymmenessä on kuljettu matka käsin kirjoitetusta reseptistä digitaaliseen maailmaan, josta emme osaisi enää luopua, Kelalta todetaan.

Tänä päivänä jokainen voi katsella diagnoosi- ja reseptitietojaan tai laboratoriotuloksiaan kotisohvalta käsin. Asiointi Omakannassa tuntuu monista nyt itsestään selvältä, mutta vielä kymmenen vuotta sitten omia tietoja luettiin postin tuomista kirjeistä.

Kelan tietokannasta selviää, että nyt yli puolet suomalaisista käyttää Omakantaa ja käyttäjämäärät kasvavat edelleen. Koronaepidemian aikana digipalvelut ovat parhaimmillaan helpottaneet puhelinlinjojen ja terveyskeskusten ruuhkaa.

– Vuonna 2010 Omakannassa vieraili toukokuun aikana 65 henkilöä. Tänä keväänä käyntejä on ollut kuukaudessa jopa 2,3 miljoonaa, Kelan tietopalvelujohtaja Marina Lindgren kertoo.

Ensimmäinen sähköinen resepti kirjoitettiin Turussa

Kanta-palvelujen avulla tiedot liikkuvat paitsi kotisohvalle, myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja apteekkien välillä. Kokonaisuus rakentuu monesta eri palvelusta.

Aluksi käyttöön otettiin Omakanta ja reseptipalvelu. Suomen ensimmäinen sähköinen resepti kirjoitettiin livelähetyksessä Turussa 20.5.2010.

– Suomi oli ensimmäisiä maita, joka otti digitaalisen reseptin käyttöönsä ja alkoi rakentaa koko maahan yhtenäistä sote-tiedonhallintaa. Olemme toimineet suunnannäyttäjinä myös muille, Lindgren taustoittaa.

Seuraava suuri askel otettiin, kun reseptien lisäksi potilastietoja alettiin tallentaa Kanta-palveluihin syksyllä 2012.

– Kulttuurinmuutos on ollut terveydenhuollon ammattilaisille vuosien aikana valtava, mutta olemme saaneet yhdessä paljon aikaan. Tällä hetkellä mukaan liitetään sosiaalihuollon tietoja, ja tulevaisuudessa ne näkyvät myös Omakannassa.

Omakanta koetaan perusoikeudeksi

Vuosien aikana suomalaiset ovat ottaneet Omakannan osaksi arkeaan. Sitä myös kehitetään jatkuvasti kansalaisten toiveiden perusteella.

– Palautteesta käy ilmi, että Omakanta koetaan jo perusoikeudeksi. Ilman ei osattaisi enää olla. Se on myös tuonut uuden tavan ammattilaisen ja asiakkaan väliseen vuorovaikutukseen sekä kannustanut potilastietojen selkeämpään kirjaamiseen, erityisasiantuntija Outi Lehtokari Kelasta kuvailee.

Aktiivisuusrannekkeen tiedot Omakantaan

Kanta-palvelujen tulevaisuusvisiona on tukea yksilön omaa aktiivisuutta ja helpottaa siten myös sosiaali- ja terveydenhuollon työtä.

– Tulevaisuudessa Omakanta voi tukea laajasti omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Sen kautta voisi kysyä ohjeita ja neuvoja sekä saada muistutuksia omaan terveyteen liittyen. Vaikkapa aktiivisuusrannekkeen kautta kertynyttä dataa voisi halutessaan tallentaa myös ammattilaisen nähtäväksi, Lindgren viitoittaa.

Kanta-palvelujen perustehtävä säilyy jatkossakin. Miljoonat potilas- ja asiakastiedot kulkevat joka päivä tietoturvallisesti sote-ammattilaiselta toiselle ja turvaavat siten osaltaan hoidon ja palvelujen laatua.

Lähivuosina myös eurooppalainen tiedonkulku lisääntyy. Jos nyt suomalaisella reseptillä voi ostaa lääkkeitä Virosta ja Kroatiasta, pian myös Portugalista. Mukaan on tulossa lisää maita. Tulevaisuudessa käyttöön voidaan ottaa lisäksi eurooppalainen potilasyhteenveto, jonka avulla lääkäri näkisi perustiedot potilaasta.