Opet­ta­ja Marjut Leh­to­nen muis­tut­taa etäo­pis­ke­le­voa nuoria: "Vastuu on nyt si­nul­la"

KANNANOTTO Elämme varsin poikkeuksellista aikaa. Käyttöön otetaan valmiuslaki, jonka myötä Suomi sulkee koulunsa ja rajoittaa kansalaisten toimintaa. Vastaavanlainen tilanne on ollu viimeksi Suomen ollessa sodassa, kyllä Suomen ollessa sodassa.

Suomen hallitus sulki koulut, joko siis ehdit riemuita vielä pidemmästä kesälomasta? Pelaamisesta, pitkään nukkumisesta ja ajasta, jonka viettää ystävien kanssa? Sinut on nyt ohjattu etäopiskeluun: mitä se sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että sinulla on nyt entistä suurempi vastuu omasta oppimisestasi ja tulevaisuudestasi. Koulujen sulkeminen ei tarkoita lomaa vaan aikaa, jolloin sinun tulee itsenäisesti etäyhteyksiä ja oppimateriaaleja käyttäen oppia uusia asioita. Vastuu on suuri, tiedän sen, mutta sinä kyllä pystyt siihen. Jos matematiikka tuntuu vaikealta opiskella niin mitä jos sen sijaan opiskelisitkin vaikka maantietoa tai biologiaa? Tärkeintä on, että yrität ja teet parhaasi. Kysy apua, opettajat ovat etäyhteyksien päässä, samoin ystäväsi. Pidä kiinni rutiineista: herää kuten ennenkin, opiskele, syö hyvin, pidä riittävästi taukoja ja käy ulkona haukkaamassa happea. Yöllä apua opiskeluun tuskin on tarjolla.

Sodan aikana lapset ja nuoret laitettiin kouluun heti kun siihen oli mahdollisuus, heillä ei ollut mahdollisuutta etäopiskella. Teillä hyvät nuoret on se mahdollisuus. Miksi siis jättää mahdollisuus käyttämättä? Aikaisemmat sukupolvet rakensivat Suomea viimeisimmän kriisin jälkeen. Emme olisi tässä ellei näin olisi tehty. Sodan haavat parantuivat ajan myötä, mutta toivo paremmasta huomisesta eli vahvana. Nuoret, te olette nyt niitä keskeisimpiä tulevaisuuden tekijöitä, joiden harteilla on rakentaa Suomea tämän kriisin yli. Haluatko siis pelailla tabletillasi vai panostaa tulevaisuuteesi? Tee parhaasi, huolehdi itsestäsi ja muista läheisistäsi. Let’s make Finland healthy and strong again.

Marjut Lehtonen

opettaja

kaupunginvaltuutettu (kesk.)