Katso vi­deo­ter­veh­dyk­set: Ou­lais­ten kau­pun­gin­joh­ta­jak­si ha­lua­vat esit­täy­ty­vät omilla vi­deoil­laan

Ukkonen iski: Salama sytytti asu­mat­to­man talon pa­la­maan Raa­hes­sa – savu ja pe­las­tus­työt hait­ta­si­vat lii­ken­net­tä tuntien ajan

Ou­lais­te­lai­nen Aarne Ju­hon­sa­lo ennusti ke­sä­sään par­hai­ten

Ruukin kyläyhdistys on järjestänyt vuodesta 2005 lähtien kansansääennustuksen SM-kilpailuja. Kisassa sääennustajat pääsevät kahdesti vuodessa esittämään näkemyksiään tulevista ilmanaloista. Kilpailuissa pyydetään sääprofeettaa ennustamaan tiettyjen päivämäärien säätilanne sekä tulevien kuukausien yleistilanne. Kilpailun tuomari tarkastaa viralliset säätilat ennustuspaikkakuntia lähinnä olevilta sääasemilta. Kilpailun tuomarina toimii ylimeteorologi Alberto Blanco Ilmatieteen laitokselta Rovaniemeltä.

Kilpailu on kutsukilpailu, jossa ennustajalla on oltava jokin menetelmä, jota hän ennustetta tehdessään noudattaa. Kyse ei siis ole pelkästä arvauskisasta, vaan kansanperinteen taitajien välisestä mittelöstä. Viime vuosina osallistujia on ollut keskimäärin kymmenen.

Kisaan osallistui tänä vuonna 8 pitkän linjan sääennustajaa ympäri Suomen. Parhaiten lähimmäksi oikeaa säätä viime kesälle ennustanut kärkikolmikko on:

1. Aarne Juhonsalo 9 p. (Oulainen)

2. Timo Aitto-Oja 8 p. (Pyhäntä)

3. Kari Heikkinen 7p. (Hyrynsalmi)

Kesäsään ennustaminen oli tänä vuonna haastavaa kilpailun tuomarin Alberto Blancon mukaan. Kesä oli lämmin ja vaihtelevan sateinen. Kesäkuu ja elokuu olivat kuivia, mutta heinäkuu sateinen.