Katso video: Jää­tans­si­näy­tök­sen kooste Ou­lais­ten esi­tyk­ses­tä

Vaalikone auttaa valinnassa: Vertaa nä­ke­myk­siä­si eh­dok­kai­den aja­tuk­siin

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Oulun kä­rä­jä­oi­keu­den laa­man­ni Antti Savela ni­mi­tet­tiin Itä-Suo­men ho­vi­oi­keu­den pre­si­den­tik­si - "Pääl­lik­kö­teh­tä­vään ei pidä ju­miu­tua liian pit­käk­si aikaa", hän kom­men­toi.

Oulun käräjäoikeuteen ryhdytään etsimään uutta päällikkötuomaria.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nimittänyt Antti Savelan Itä-Suomen hovioikeuden presidentiksi seitsemän vuoden määräajaksi 1. joulukuuta alkaen.

Savela on Oulun käräjäoikeuden laamanni eli päällikkötuomari. Aikaisemmin hän on toiminut käräjäoikeudessa hallintopäällikkönä, osastonjohtajana ja käräjätuomarina. Hän on ollut lisäksi esittelijänä ja oikeussihteerinä korkeimmassa oikeudessa sekä viskaalina hovioikeudessa.

Savela on Tuomioistuinviraston johtokunnan jäsen, toiminut erityisasiantuntijana oikeusministeriössä, tutkimusapulaisena yliopistossa sekä nimismiehenä.

– Nimitys korkeaan virkaan on iso luottamuksen osoitus nimittävältä taholta. Yritän olla luottamuksen arvoinen, Savela kommentoi valintaansa.

Hänen mielestään nimitys osoittaa luottamusta myös Oulun käräjäoikeuteen, jonka työyhteisön esimiehenä hän on toiminut liki viisi vuotta.

– Esimies ei voi onnistua, jos ympärillä ei ole hyviä työkavereita.

Uuden päällikkötuomarin etsintä alkaa

Itä-Suomen hovioikeus sijaitsee Kuopiossa. Hovioikeuspiiriin kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen käräjäoikeudet.

Piirin asukasluku on noin 1,05 miljoonaa. Vuosittain Itä-Suomen hovioikeus käsittelee noin 1200 asiaa.

Sen presidentin virka tuli auki edellisen presidentin Pertti Niemisen eläkkeelle siirtymisen johdosta.

Kuopio ei ole Savelalle entuudestaan tuttu kaupunki. Hän sanoo lähtevänsä jo kahden viikon päästä alkaviin uusiin haasteisiin positiivisella vireellä.

– Tiedän, että hovioikeus on tunnuslukujen valossa varsin hyvässä iskussa eläköityvän edeltäjäni jäljiltä.

53-vuotias Savela olisi voinut hoitaa Oulussa laamannin virkaansa eläkeikäänsä asti, mutta hän hakeutui mieluummin urallaan haastavampaan tehtävään.

– Sanotaan, että eteenpäin elävän mieli. Päällikkötehtävään ei pidä jumiutua liian pitkäksi aikaa vaan vaihtuvuutta pitää olla, jotta säilyy eteenpäin menemisen draivi.

Savela on työskennellyt Oulun käräjäoikeudessa yhteensä lähes 17 vuotta. Hän on toiminut siellä muun muassa käräjätuomarina ja osastonjohtajana.

Laamanni jättää jälkeensä käräjäoikeuden, joka sekin tekee valtakunnallisesti hyvää tulosta. Esimerkiksi sen antamat tuomiot muuttuvat muihin käräjäoikeuksiin verrattuna varsin harvoin.

– Nämä työkaverit ovat kasvattaneet minut sellaiseksi tuomariksi ja esimieheksi, joka olen tällä hetkellä. Mieli on haikea.

Oulun käräjäoikeudelle ryhdytään etsimään uutta laamannia lähiaikoina.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kello 15.52. Lisätty Antti Savelan kommentit.

Lue lisää: Oulun kä­rä­jä­oi­keu­den laa­man­nia Antti Savelaa esi­te­tään Itä-Suo­men ho­vi­oi­keu­den pre­si­den­tik­si