50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poliisi kam­pan­joi va­ka­vak­si osoit­tau­tu­nut­ta va­le­po­lii­si-il­miö­tä vastaan

Haastamme kaikki ikäihmisten läheiset, sukulaiset ja kotipalvelun työntekijät tulostamaan lapun ja viemään sen vaikkapa näin jouluvierailun yhteydessä jääkaapin oveen. Ottakaa asia puheeksi ennen kuin on liian myöhäistä, toivoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen
Haastamme kaikki ikäihmisten läheiset, sukulaiset ja kotipalvelun työntekijät tulostamaan lapun ja viemään sen vaikkapa näin jouluvierailun yhteydessä jääkaapin oveen. Ottakaa asia puheeksi ennen kuin on liian myöhäistä, toivoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen

Oulun poliisi kampanjoi yhdessä koko Suomen poliisin kanssa vakavaksi osoittautunutta valepoliisi-ilmiötä vastaan. Kampanjan viesti on: Älä kerro verkkopankin tai maksukortin tunnuksia kenellekään - ei vaikka kysyjä kertoisi olevansa poliisi.

–Haastamme kaikki ikäihmisten kanssa tekemisissä olevat levittämään tätä viestiä. Tavoitteena on ennalta estää valepoliisien huijausrikoksia, poliisista informoidaan.

–Poliisin runsaasta tiedottamisesta huolimatta rikosilmiö näyttää jatkuvan. Tänä vuonna Oulun poliisin alueella on tullut ilmi 101 valepoliisitapausta. On tärkeää, että kaikki ikäihmisten kanssa tekemisissä olevat ottavat tehtäväkseen varoittamisen, jotta viesti saadaan perille, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen

Yhtenä lisäkeinona puhumisen lisäksi on jääkaapin oveen tulostettava muistilappu. Poliisin verkkosivuilta osoitteessa http://www.poliisi.fi/rikokset/huijaukset#Valepoliisi-ilmiö löytyy tulostettava muistilappu, tietoa ilmiöstä sekä ohjeita, miten rahat voidaan suojata huijareilta.

–Haastamme kaikki ikäihmisten läheiset, sukulaiset ja kotipalvelun työntekijät tulostamaan lapun ja viemään sen vaikkapa näin jouluvierailun yhteydessä jääkaapin oveen. Ottakaa asia puheeksi ennen kuin on liian myöhäistä, toivoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen

Valepoliisi-ilmiössä poliisina esiintyvät rikolliset käyttävät hyväkseen suomalaisten luottamusta virkavaltaan. Valepoliisit soittelevat ja yrittävät kalastella pankkikortti- ja verkkopankkitunnuksia.

–Usein kyse on vain minuuteista, kun huijari tyhjentää pankkitilin. Huijausrikoksesta on soitettava nopeasti 112 numeroon, neuvoo Kiiskinen.

Poliisiviranomaiset toteavat, että valepoliisit soittelevat ja valitettavasti kaikki soitot eivät ole jääneet yrityksiksi.

–On tapauksia, joissa tililtä on viety tuhansia jopa satojatuhansia euroja. Viimeisimmässä tapauksessa huijari siirsi puhelun aikana haapajärviseltä henkilöltä 6 100 euroa tililtä.

Yksinkertainen konsti, jolla tämän kaltaista rikollisuutta voitaisiin estää ja vahinkoja minimoida olisi räätälöidä ikäihmisille rajoitetut tilinkäyttöoikeudet esimerkiksi poistamalla mahdollisuus saldorajan muuttamiseen verkkopankkitunnuksia käyttäen.