50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poliisi tutkii, kun on syytä epäil­lä: Huomio jä­teyh­tiön toimien ta­hal­li­suu­des­sa ja ti­lan­teen va­ka­vuu­des­sa

Oulaisten Jätehuolto Oy:n toimintaa tutkitaan ympäristön turmelemisena Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksikössä.
Oulaisten Jätehuolto Oy:n toimintaa tutkitaan ympäristön turmelemisena Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksikössä.

Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksikössä on meneillään Oulaisten Jätehuolto Oy:n toimintaa koskevan jutun esikäsittely. Asiaa tutkitaan ympäristön turmelemisena, ja tilannetta peilataan rikoslain 48 lukuun. Rikoskomisario Ilkka Riikolan mukaan asian käsittely on alkuvaiheessa.

–Ympäristöviranomaiselta on tilattu asiakirjamateriaalia. Sitä haalitaan luvista ja muista asiakirjoista, jotta pystytään perehtymään asiaan hyvin, Riikola kertoo.

Tutkintapyynnön Oulaisten Jätehuolto Oy:n toiminnasta teki poliisille Oulaisten kaupunki. Asia koskee jätteenkäsittelytoimintaa Ahokallion teollisuusalueella. Riikolan mukaan esitutkinnan käynnistymiskynnystä ei ole asetettu korkealle.

–Meillä on kynnyksenä, että on syytä epäillä, että rikos on tehty. Syyttäjällä kynnyksenä on, että on todennäköiset syyt epäillä, Riikola toteaa.

Esitutkinnassa selvitetään Riikolan mukaan tahallisuutta ja tuottamuksellisuutta. Oulaisten Jätehuolto Oy:llä on olemassa toimintaansa lupa. Kyse on siitä, onko toiminta ollut luvan mukaista vai ei.

–Ylipäätään tätä tahallisuutta ja tuottamuksellisuutta peilataan. Selvitetään, onko lupa ylitetty, ja minkälaista ylittäminen on. Tutkitaan, kuinka vakavasta asiasta on kyse, ja onko se omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaamista. Näitä asioita esitutkinnassa yritetään selvittää, Riikola kertoo.

Esitutkinta on puolueetonta. Ympäristöviranomaisen ja yrittäjän käsitykset tilanteesta eroavat toisistaan.

–Yrittäjällä on omat intressit ja näkökulmat ja ympäristöviranomaisella on omansa. Molemmat näkökulmat otetaan esitutkinnassa huomioon, Riikola toteaa.

Tulevaa aikataulua on Riikolan mukaan vaikea arvioida. Pyrkimyksenä on saada asia käsiteltyä puolen vuoden sisällä. Aikataulu riippuu muun muassa siitä, missä ajassa pyydettyjä lausuntoja saadaan, ja mitä tutkintatoimenpiteitä tehdään.

Yhtä aikaa rikosprosessin kanssa kulkee ympäristöviranomaisen käynnistämä ympäristönsuojelulain mukainen hallintopakkopäätös. Kaupunki vietättää alueelle kuulumattomat jätteet sieltä pois ja perii kustannukset yritykseltä. Riikolan mukaan rikosprosessin ja hallinnollisen prosessin rinnakkainen eteneminen ei tuota ongelmia.

Oulaisten Jätehuolto Oy:tä koskeva asia tutkitaan talousrikosyksikössä, kuten kaikki ympäristörikosasiat, jotka liittyvät liiketoimintaan. Vastaavien juttujen määrä on Ilkka Riikolan mukaan lisääntymään päin.

–Nyt en ota kantaa tähän kyseiseen asiaan, mutta yleisesti sanottuna jätedumppauksella pyritään saamaan taloudellista hyötyä. Voittoa yritetään hakea lakia kiertämällä. Siinä liikkuvat isot rahat, Riikola huomauttaa.

Yhteistyö eri viranomaisten kesken on lisääntynyt. Poliisi on tehostanut Riikolan mukaan kovasti yhteistyötä esimerkiksi ympäristöviranomaisten kanssa.

–Kynnys ilmoitusten tekemiseen on madaltunut. Se näkyy tilastoissa. Juttuja kirjataan enemmän, Riikola kertoo.