50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poliisi valvoo ilo­tu­li­tus­vä­li­nei­den ja al­ko­ho­lin käyttöä

Kymmenen ohjetta uutta vuotta juhliville

-

Uuden vuoden juhlinnassa poliisin näkökulmasta tärkeintä on ihmisten turvallisuus. Oulun poliisi valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta, jotta onnettomuuksilta ja haaverilta vältyttäisiin. Valvonnan kohteina on erityisesti ilotulitusvälineiden ja alkoholin käyttö. Vastuunsa kantavilla aikuisilla on tässä keskeinen rooli, jota ei voi liiaksi korostaa.

–Turvattomuutta ja vaaratilanteita voi jokainen välttää huolellisuudella ja oikealla asenteella. Ilotulitteita ei saa käsitellä päihtyneenä, eikä niitä saa luovuttaa alaikäisille. Vastuuntuntoinen porukka esimerkiksi estää juopunutta kaveria käsittelemästä ilotulitteita. Poliisi näkee valitettavan usein uutena vuotena liikkeellä alaikäisiä päihtyneitä. Toivomme, että vanhemmat kantavat vastuunsa tässä asiassa, eivätkä osta alaikäisille päihteitä ja ilotulitteita, ylikomisario Arto Autio.

Raketteja ja muita ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18 - 02. Oulun poliisi toivoo, että kansalaiset ovat tämän luottamuksen arvoisia ja ottavat ympäristön huomioon ilotulitteita ampuessaan.

1.12.2009 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä ilotulisvälineitä saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. Ilotulitusvälineitä ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille.

Tyypillisimmät poliisin tehtävät vuodenvaihteessa liittyvät huonokuntoisiin päihtyneisiin, ravintoloissa ja kaduilla tapahtuviin pahoinpitelyihin ja kotihälytyksiin. Myös erilaiset ilotulitteilla aiheutetut vahingot ja häiriöt työllistävät poliisia perinteisesti ympäri poliisilaitoksen aluetta.

–Hauskanpito on tietenkin sallittua, mutta toisia uudenvuodenjuhlijoita häiritsevään käyttäytymiseen poliisi puuttuu, ylikomisario Arto Autio sanoo.

Uusi vuosi ja uudet kujeet ovat varmasti näkemisen arvoisia myös vuonna 2018. Sen lisäksi, että ilotulitteiden vääränlainen käyttäminen on rangaistavaa, vääränlaisesta käyttämisestä aiheutuu helposti käyttäjille tai muille elinikäisiä vammoja. Sairaaloiden silmäpoliklinikat täyttyvät liian usein potilaista, joiden vammat ovat peräisin ilotulitteista.

Kymmenen ohjetta uudenvuoden juhlijoille

1) Ilotulitteita ei saa käsitellä juopuneena.

2) Älä luovuta ilotulitteita alaikäisten tai päihteiden vaikutuksen alaisten käytettäväksi.

3) Alaikäiset eivät saa pitää edes hallussaan ilotulitteita. Alaikäisiltä takavarikoidaan ilotulitteet poikkeuksetta, eikä näistä aiheutunutta rahallista menetystä korvata.

Aikuinen: älä hanki ja anna ilotulitteita alaikäiselle lapselle.

4) Ilotulitteiden paukuttelu on sallittua vain uuden vuoden aattona klo 18 - 02.

5) Muista hyvät käytöstavat ja ota muut huomioon. Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka siten, ettei se aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle, eikä kohtuutonta haittaa esim. metelistä kärsiville ihmisille tai koti- ja lemmikkieläimille.

6) Suojalasien käyttö on pakollista. Lue ilotulitteen käyttöohjeet ja noudata niitä. Poistu ohjeiden mukaisesti tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

7) Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita.

8) Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta.

9) Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta ostettuja tuotteita. Jos tuote ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan.

10) Lapsien ei pidä kerätä räjähtäneitä tai räjähtämättömiä ilotulitteita vaan jättää se vanhempien tehtäväksi.