Mainos: Tilaa pai­kal­li­set pu­heen­ai­heet vuo­dek­si, saat kaksi kuu­kaut­ta kaupan päälle! Tee Py­hä­jo­ki­seu­dun tilaus tästä.

Revyy vääntää jutut nurin niskoin - räväkkä repäisy saa kat­so­jan ja tekijät irti arjesta

100 pehmeää jänistä -pikkujoulurevyy on ensi-illassa Kulttuurikeskus Kirnussa Haapavedellä lauantaina 25. marraskuuta alkaen kello 18. Näyttämöllä pyörähtelee erilaisissa rooleissa kaikkiaan kahdeksan näyttelijää. Mukana on myös tanssikohtauksia. Revyytä esitetään kolmena peräkkäisenä viikonloppuna. Revyyssä irrottelee myös bändi nimeltä EC, jossa ovat mukana Ronja Koskela, Luukas Majuri, Tuomas Majuri, Miro Petsalo ja Iikka Snellman. Pikkujoulurevyyn tuotannosta vastaavat Teatteri Lipstikka ja Jokihelmen opisto.
100 pehmeää jänistä -pikkujoulurevyy on ensi-illassa Kulttuurikeskus Kirnussa Haapavedellä lauantaina 25. marraskuuta alkaen kello 18.
100 pehmeää jänistä -pikkujoulurevyy on ensi-illassa Kulttuurikeskus Kirnussa Haapavedellä lauantaina 25. marraskuuta alkaen kello 18.

Kolme henkeä istua nakottaa Kulttuurikeskus Kirnun katsomossa. Näyttämöllä vaihtuvat sketsit nopeassa tempossa. Välissä kajahtaa livemusiikki. Porukka panee tanssiksi.

–Kun kaikki oli ohi, koeyleisö oli aivan, että nytkö tämä jo loppuu, kertoo Pia Varuhin-Palo, näyttelijä, koreografi sekä yksi pikkujoulurevyyn kolmesta ohjaajasta.

Niin. Revyytä on ohjannut kolme eri ihmistä. Kuulostaa vitsiltä, mutta ei sitä ole, vaan totista totta. Mitään muuta totista 100 pehmeää jänistä -revyyssä ei taida ollakaan. Ikärajaksi on asetettu 16 vuotta, ja aivan aiheellisesti.

–Punaisena lankana on se, ettei kaikki ole ihan sitä, mitä luulisi. Asioita on käännetty vähän nurin niskoin. Kovin jouluinen revyy ei ole, vaan iloinen ja räväkkä kokonaisuus, Varuhin-Palo toteaa.

Mukana on paljon musiikkia. Se on bändin nimeltä EC heiniä. Porukkaan kuuluvat Ronja Koskela, Luukas Majuri, Tuomas Majuri, Miro Petsalo ja Iikka Snellman. Bändiä ohjaa Juha Yli-Kotila Jokilaaksojen musiikkiopistolta.

Näyttelijä-ohjaaja Katariina Anttila toivoo yleisön revyytä katsoessaan pohtivan, että mitä ihmettä tapahtuu. Hän kuvailee revyytä repäisyksi irti arjesta. Myös tekijöille itselleen.

–Oma haasteensa on ollut, kun ohjaajia on kolme. Loppuvaiheessa kukaan ei ole katsomossa, Anttila sanoo.

Outi Toivola, käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä, on sitä mieltä, että revyyn työstäminen on sujunut aika demokraattisesti. Hänen lisäkseen käsikirjoitusta on työstetty Teatteri Retikassa, jonka kanssa Teatteri Lipstikka tekee sketsivaihtoa.

Revyyseen valikoidut kohtaukset on jaettu ohjaajien kesken. Kokonaisuutta on työstetty Lipstikan perinteiden mukaisesti yksissä tuumin pitkin syksyä.

–Toivon, että ihmiset tulevat katsomaan tätä avoimin mielin, ei otsa kurtussa. Tässä pyöritellään monenlaisia asioita, odotusten vastaisia juttuja, Toivola toteaa.

Varuhin-Palon, Anttilan ja Toivolan lisäksi näyttämöllä nähdään erilaisissa rooleissa Lilly Haukipuro, Inka Hänninen, Kari Jääskelä, Heimo Kansanoja ja Sannukka Lumiaho. Valoista vastaavat Mika Lumiaho ja Tapio Rautio, äänistä puolestaan Sauli Saastamoinen. Puvustus on Marjo Tuovilan ja työryhmän tekosia. Lavastusta ja rekvisiittaa on puntaroinut työryhmä. Julisteen on tehnyt Kari Jääskelä.

Toteutukseen osallistunut ryhmä oli aluksi isompikin. Osa väestä jäi aikataulusyistä matkan varrella pois leikistä.

–Kaikki painivat omien aikatauluhaasteiden kanssa. Kun tähän sitoutuu, joutuu tekemään valintoja, luopumaan jostakin muusta, Anttila huomauttaa.

Teatteri Lipstikan porukka kootaan kasaan produktioittain. Tällä hetkellä toiveena olisi saada näyttämölle enemmän miehiä.