Syys­tul­va kat­kai­si pyyn­nin, nah­kiai­sia saatu Py­hä­joes­ta yl­lät­tä­vän paljon

Rysiä hajosi viime viikon tulvissa.

Tänä syksynä nahkiaissaaliit ovat olleet kohtalaisen hyviä. 40 vuotta nahkiaisia rysällä pyytänyt Jouko Ikonen Pyhäjoelta kertoo, että hyvät saaliit ovat melkeinpä yllättänet.

Käsiin suureetkaan saaliit eivät ole jääneet, sillä kalaliikkeet ostavat kaikki.

Pyhäjoen Kalastajaseuran puheenjohtaja ja itsekin nahkiaisia pyytävä Jani Westerlund vahvistaa hyvät saaliit. Hyviltä ne tuntuvat senkin takia, että viime syksynä saaliit jäivät kuivuuden takia niukoiksi.

– Ostajia tuli Porista ja asti, Ikonen sanoo.

Westerlundin mukaan porilaiset kalaliikkeet tulivat tänne nahkaisenostoon, koska etelän joista ei kuivuuden takia nahkaista saanut. Etelän nahkiaispula nosti myös nahkiaisen hintaa hyvälle tasolle.

Ikonen pyytää Pyhäjokisuulla nahkiaisia yhdellä rysällä.

Syystulva haittaa joka vuosi pyyntiä ja niin nytkin. Hän hoksasi nostaa rysän ajoissa pois joesta ennen isoja sateita.

– Kun seuraa yläjuoksun virtaamia netistä, osaa joskus varautua, Ikonen kertoo.

Westerlund harmittelee sitä, että Pyhäjoen juoksutukset Haapavedellä ovat niin rajuja. – Siellä on kaksi asentoa on ja off, hän kuittaa.

Nyt tulvaluukut avattiin myrskysateiden kanssa samaan aikaan, ja katastrofi oli valmis.

– Joen mukana tuli laitureita, lautoja, ja muuta isoa tavaraa kaiken mudan ja moskan lisäksi, Westerlund kertoo.

Hän toivookin, että voimalaitosten kanssa päästäisiin yhteisymmärrykseen juoksutuksista. Suuret juoksutukset eivät haittaa yksin nahkiaisenpyyntiä. Ne sotkevat joen ja irrottavat rantapenkereitä.

– Joelle ei ollut moneen päivää mitään asiaa, koska virtaus oli niin kova ja vesi niin korkealla. Sitten muutaman päivän päästä päästiin keräämään, pyydyksistä ja rysäaidoista ne, mitä oli jäljellä, hän kertoo.

Nyt nahkiaisenkalastajat odottavat, että virtaus heikkenisi ja veden pinta laskisi, että korjatut pyydykset päästäisiin asettamaan uudelleen jokeen.

16. elokuuta alkanut nahkiaiskausi kestää jäiden tuloon asti. Tavallisesti kausi loppuu lokakuun lopussa.

Nahkiainen ei kuitenkaan nouse, ellei vettä ja virtausta ole tarpeeksi. Ikosen mukaan toinen tärkeä tekijä nahkiaisen nousun varmistamiseksi ovat suotuisat merituulet, sillä nahkiainen vaeltaa niiden mukaan.

Pyhäjoen nahkiaisenpyytäjät ovat ikääntyneet ja rysäpyytäjiä on enää kolmisenkymmentä. Merroilla pyytäjiä on puolet vähemmän.

– Vielä 80-luvulla jokisuulla oli sata rysää, Westerlund muistaa.

Fakta

Nahkiainen

Nahkiainen (Lampetra fluviatilis) ei ole kala vaan se kuuluu ympyräsuisiin, leuattomien selkärankaisten (Agnatha) yläluokkaan.

Se poikkeaa kaloista monien ominaisuuksiensa ja elämänvaiheidensa osalta.

Leuattomien ja selkärankaisten yläluokka on syntynyt 450 miljoonaa vuotta sitten ordovikikaudella.

2-3 vuotiaat nahkiaiset nousevat syksyllä jokiin ja puroihin kutemaan. Tässä vaiheessa niitä pyydetään rysillä ja merroilla.

Eniten nahkiaiset syödään hiilloksella paistettuna ja hiillostettuja nahkiaisia säilötään myös etikkaan.