Useissa kodeissa on käyty viime päivinä keskustelua lakkoilusta ja ilmastonmuutoksesta. Lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat heittytymässä tänään perjantaina lakkoon ilmaston puolesta. Keskustelussa on pyörinyt itse ilmastonmuutoksen ohella esimerkiksi se, mikä on pätevä syy lakkoilulle, ja voiko lakkoon osallistua vai ei.
Aihe on kiinnittänyt huomiota myös Pyhäjokialueella. Kärsämäen lukion rehtorin Kari Oikarisen tietoon on tullut, että ainakin yksi lukion opiskelija osallistuu lakkoon lähtemällä ilmastolakkotapahtumaan Ouluun saakka. Rehtorilla on tällaisiin tilanteisiin selkeä kanta.
– Tällaisiin tapahtumiin saa mennä, jos oikeasti sitten menee sinne ja pystyy osoittamaan, että on siellä. Sallittua se on, mutta kotiin ei saa jäädä nukkumaan, Oikarinen toteaa.
Haapaveden lukion rehtori Erkki Seitajärvi laittoi asiaan liittyen viestin oppilaille ja huoltajille Wilma-järjestelmän kautta.
– Emme hyväksy lakkoa, mutta kannustamme muuten ottamaan asiaan kantaa vaikkapa oppitunneilla asiaa käsittelemällä, vaalipaneelissa tai esimerkiksi koulun yhteisessä tapahtumassa tai mielenilmauksessa, Seitajärvi kommentoi.
Oulaisten lukion rehtori Voitto Sorvoja kertoo, että Oulaisissa on keskitytty tiiviisti meneillään oleviin ylioppilaskirjoituksiin. Hänen tiedossaan ei ole, että ilmastolakko näkyisi paikkakunnalla mitenkään, eikä hän ole myöskään informoinut tilanteesta oppilaita eikä huoltajia.
Pyhäjoen lukion rehtorin Tauno Rajaniemen mukaan opiskelija tai opiskelijoita on osallistumassa ilmastolakkoon liittyvään tapahtumaan Raahessa. Pyhäjoella hän ei tiedä järjestettävän aiheeseen liittyvää tempausta.
– Tällaista emme ole erityisesti kieltäneet. Asiasta on keskusteltu, ja oppilas voi halutessaan mennä. On keskusteltu myös siitä, mitä itsenäisesti pitää sitten tehdä, Rajaniemi kertoo.
Lakkoilulla tuntuu rehtorien mielestä olevan puolensa ja puolensa. Rajaniemi myöntää olevansa huolissaan ennen kaikkea oppimisesta, kun tunneilta tulee poissaoloa.
– Mutta on tärkeää myös oppia ajattelemaan omilla aivoilla. Laumaratkaisuista en pidä. En koe, että tämä on arvovaltakysymys, Rajaniemi toteaa.
– Tämä on aktiivista osallistumista ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Kun se ei häiritse opetusta, niin miksi ei, kunhan nyt abit eivät ala lakkoilemaan kirjoitusten aikana, Kari Oikarinen huomauttaa.
Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) korosti kannanotossaan, että ilmastolakkoilu on hyvästä ja toteuttaa opetussuunnitelmaa. SLL kannustaa lukiolaisia osallistumaan lakkoon.
Liitto toi esille, että nuorten huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut jyrkästi. Kun vuoden 2008 Nuorisobarometrissa noin 40 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa melko tai erittäin paljon epävarmuutta ja turvattomuutta ihmisestä johtuvasta ilmastonmuutoksesta, tuoreimman barometrin ennakkotietojen mukaan vastaava luku oli viime vuonna lähes 70 prosenttia.
– Laki on tietysti selvä: opiskelijan on osallistuttava opetukseen, ellei ole saanut siitä vapautusta. Varsinaista lakko-oikeutta opiskelijoilla ei siis ole. Katson kuitenkin, että ilmastolakkoon osallistuminen toteuttaa opetussuunnitelmaa. Tavoitteenahan on, että lukio antaa eväitä aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan, SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajunen toteaa.
SLL toivoo, että asiasta käydään hyvää ja rakentavaa keskustelua lukioissa tällä viikolla: miten yhteiskunta toimii, miten siihen voi vaikuttaa, mikä merkitys on omilla toimilla ja toisaalta poliittisella päätöksenteolla.
– Meillä on käsissämme mahdollisuus hyvin konkreettisella tavalla tukea nuorten toimia myönteisen muutoksen puolesta. Monille tämä voi olla ensimmäinen kokemus kansalaisvaikuttamisesta. Toivon lukioilta joustavuutta niin, että ilmastolakko voidaan katsoa hyväksytyksi syyksi poissaololle, Pajunen päättää.
Tukensa ilmastolakkoon osallistuville lapsille ja nuorille ovat ilmaisseet Suomessa myös 1228 tutkimusyhteisön jäsentä muun muassa maan eri yliopistoista. Kansalaisaktivismi on saanut inspiraationsa ruotsalaisesta Greta Thunbergista, joka yhdeksännellä luokalla päätti parlamenttivaalien alla lakkoilla perjantaisin ja koulun sijaan osoittaa mieltään Ruotsin parlamenttitalon edessä vaatien päättäjiltä tiukempaa ilmastopolitiikkaa.